'Red Bull-Honda samenwerking volgende week bevestigd'

Volgende week komt er uitsluitsel over de plannen van Red Bull om met Honda samen te blijven werken na 2021. Het hangt allemaal van de FIA af.

'Red Bull-Honda samenwerking volgende week bevestigd'

Zoals we weten zit Red Bull Racing in een lastig situatie. Ondanks de goede vorm van het team afgelopen seizoen dreigen ze zonder een Power Unit te komen zitten in 2022. Het plotselinge terugtrekken van motorleverancier Honda zette grote vraagtekens bij de commitment van het Thais/Oostenrijkse team aan de Formule 1. Tegenover Auto motor und sport laat Red Bull-topman Helmut Marko weten dat de toekomst van Red Bull Racing volledig van de FIA afhangt.

Van hero naar zero

Sinds 2019 prijkt trots het Honda logo op de F1-machines van Red Bull. Destijds was het de enige manier om eindelijk een punt achter de vechtscheiding met eerdere motorenpartner Renault te zetten. De combinatie bleek al snel een winnende toen Max Verstappen zijn RB15 voorbijstak aan de Ferrari van Charles Leclerc en de overwinning pakte bij de Grand Prix van Oostenrijk.

De feestvreugde was echter van korte duur toen Honda in oktober 2020 aankondigde te zullen stoppen na 2021. De timing kon niet slechter. Juist toen het team op leek te krabbelen van het diepe gat waar het inviel bij de introductie van de turbo-hybrides in 2014, was in één klap alle drijfkracht achter het project weg.

Motordeal is rond

Honda gaf echter vrijwel meteen aan dat het bereid was de Red Bull teams in mindere mate te ondersteunen, ook na hun officiële vertrek. Volgens Helmut Marko is het team op die uitnodiging ingegaan en is het plan al rond: "Alles is afgewikkeld tussen ons. Het tijdspad is klaar. Alles staat in de startblokken. Maar er wordt pas groen licht gegeven als we schriftelijk bewijs hebben van de FIA dat er een ontwikkelingsstop op de motoren komt."

Engine freeze

Red Bull voert daarmee de druk op de FIA verder op. Aangezien het team niet het budget en de technische expertise heeft om de gecompliceerde Honda Power Unit verder te ontwikkelen, is het cruciaal dat er een engine freeze komt.

Volgens Marko past dit bovendien perfect in het tijdsplan van de FIA, dat voornamelijk gericht is op kostenbesparing: "We hebben nu een budget cap voor de teams, we hebben het over salarisbeperkingen voor de coureurs. Maar voor de motoren moet alles open blijven. Daarnaast worden de nieuwe motorregels waarschijnlijk in 2025 al van kracht. Het heeft geen zin om nog in de huidige, zeer dure motor te investeren."

Druk op de FIA

De positie van Red Bull maakt dat de druk op de FIA hoger en hoger wordt. Het lot van de Red Bull teams ligt volgens Helmut Marko in hun handen, want er zijn namelijk geen alternatieven. Komt de engine freeze er niet, dan is er een grote kans dat Red Bull Racing en zusterteam AlphaTauri de sport gaan verlaten.

Het verlies van vier auto's op de grid zou een nekslag zijn voor de Formule 1, maar de FIA moet rekening houden met meer factoren. Het moet namelijk Renault, Mercedes en vooral Ferrari ervan overtuigen dat het beter is als ze niets meer aan hun motoren mogen doen. Gezien de situatie waarin de Italianen zich momenteel bevinden zal dat een hele klus worden.

Volgende week uitsluitsel

De FIA zal volgende week maandag komen met een definitieve beslissing over de voorstellen van Red Bull. Het team heeft natuurlijk niet gewacht tot het zo ver is: de ontwikkeling van de RB17, de auto voor de nieuwe ground effect regels van 2022, is al in volle gang. En dat chassis is gewoon gebaseerd op de afmetingen van de Honda-motor.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool