Formule 1 stelt salarisplafond in voor 2023

De Formule 1 heeft samen met de teams een salarisplafond ingesteld. Met de flink verminderde bedragen wil de organisatie de levensvatbaarheid van de peperdure sport verbeteren. Meer betalen mag, maar dat gaat ten koste van het teambudget.

Formule 1 stelt salarisplafond in voor 2023

Net zoals elke commerciële onderneming heeft de Formule 1 het op het moment erg moeilijk. De economische fallout waarmee de corona-pandemie gepaard gaat heeft ook de zelfverklaarde top van de autosport hard geraakt. Bovendien is de sport sinds het introduceren van de geavanceerde turbo-hybride motoren duurder dan ooit, een feit dat onderstreept werd door de exit van Honda.

Om de toekomst van het kampioenschap te waarborgen heeft de F1 daarom al een budgetcap aangekondigd voor de teams. Bij de $145 miljoen die aangekondigd is zijn de salarissen van de drie bestbetaalde werknemers echter niet meegerekend.

Salaris

Bij de vergadering van de F1 Commission afgelopen maandag door die uitzondering met potlood een lichte streep gezet. In principe worden de salarissen van de coureurs nog steeds buiten het beperkte budget gerekend, maar er komt alsnog een limiet aan.

Per team wordt er door de FIA een budget van $30 miljoen toegewezen om coureurs mee te betalen. Hoe dit bedrag over het duo verdeeld wordt mag vrij bepaald worden. Zo kan bijvoorbeeld Max Verstappen $20 miljoen krijgen, terwijl teamgenoot Alexander Albon met $10 miljoen naar huis mag.

Overbetalen

Voor grootverdieners zoals Lewis Hamilton en Sebastian Vettel komt de beperking redelijk hard aan. Hamilton stuurt volgens de geruchten aan op een salaris van €43.9 miljoen voor zijn nieuwe contract.

In principe zou Lewis zijn loon in 2023 kunnen behouden, maar het bedrag over de limiet van 30 miljoen wordt dan door de FIA bij het teambudget in mindering gebracht. Naar alle waarschijnlijkheid zal zelfs een team als Mercedes dan kiezen om hun sterspeler te gaan korten.

Principe-overeenkomst

De teams hebben unaniem ingestemd met de plannen, maar de nieuwe regels staan nog niet op papier. Er kan dus alsnog een hoop gewijzigd worden. Wanneer de definitieve plannen gepresenteerd worden is nog niet bekend.

Formule 1
  • Formula 1