Waar het in de Formule 1 al jaren om de meer, groter en duurder gaat, heeft de Formule E juist een bescheiden voetafdruk. De elektrische raceklasse zorgt ervoor dat het toegankelijk is voor zowel fans, als voor deelnemers. Daarentegen is de Formule 1 juist extreem ontoegankelijk en duur.
Alejandro Agag, oprichter van de Formule E, denkt dat de crisis rondom het coronavirus nu een enorme kas biedt voor de Formule 1. Het budgetplafond dat voor komend jaar wordt ingevoerd is nog steeds hoog voor veel teams. Er wordt wel gesproken om het te verlagen naar $150 miljoen of zelfs verder, maar Agag zou nog extremer ingrijpen. Tegen Motorsport zegt de ondernemer: "Maybe it’s an opportunity for all the teams to share revenue on the same amounts. I’m also hearing of budget caps of $125m, something like that, why not a cost cap of $75m and make it really profitable for everybody?"
Agag denkt dat het daarom goed is dat de overeenkomst tussen de teams en de Formule 1 nog niet rond was: "With some teams making so much and some teams so little. The imbalance is huge in the Concorde Agreement. Maybe this gives an opportunity to completely shake down the whole system."
Twijfel
Enerzijds heeft Agag natuurlijk een punt als hij zegt dat het wel erg oneerlijk is dat de topteams honderden miljoenen kunnen uitgeven en daardoor ook honderden miljoenen kunnen verdienen, terwijl de anderen sappelen in een hoekje. Anderzijds is dat nou juist de aantrekkingskracht van de Formule 1. De sportklasse is extreem duur en extreem onbereikbaar. Juist daarom is het zo'n succes. Met minder geld worden er minder geniale dingen bedacht en is het niet meer de opperklasse.
Tegelijkertijd moet de Formule 1 inderdaad oppassen dat ze niet teveel teams wegjagen, waardoor het een show van een paar heel erg dure auto's wordt. Dit is wel een moment om na te denken over de toekomst, maar te extreem ingrijpen is waarschijnlijk niet verstandig. Formule E werkt met beperkte budgetten en weet inmiddels een hoop teams aan zich te binden. Maar om nou te zeggen dat het racen een groot succes is. Juist de egalitaire paddocks maken dat het eigenlijk wat saai is. Het is heel erg woke, maar of de kijkers daar nou op zitten te wachten is een volgende punt.
- ANP