McLaren: 'Coronacrisis kan vier Formule 1-teams de kop kosten'

Als de Formule 1 niet dramatisch durft te veranderen met het oog op de financiële gevolgen van corona, kan dat zeker vier teams kosten. Volgens McLaren-topman Zak Brown moet er daarom nog veel veranderen voor 2021.

McLaren

Hoewel de grote regelwijzigingen voor 2021 inmiddels al doorgeschoven zijn naar 2022, verandert er volgend jaar wel wat in de Formule 1. De teams rijden dan wel met de auto's die ze voor 2020 hadden ontwikkeld door in 2021, en pas in 2022 met de revolutionair andere auto's. Wat echter niet naar achter is geschoven: het budgetplafond. Vanaf 2021 mogen teams per jaar nog "maar" $175 miljoen uitgeven.

Dat plafond is echter voor sommige teams nog steeds ver buiten bereik. McLaren-topman Zak Brown pleit er daarom voor om het budget nog verder te verkleinen. In principe gaat het daarom volgend jaar al naar $150 miljoen, maar dat is eigenlijk nog steeds niet genoeg. Volgens Brown wil bijna iedereen nóg verder omlaag. Zelfs één van de grote drie is het daar nu al mee eens. "You have everyone at $150m, and the strong majority - including one of the big teams - willing to come substantially under $150m," aldus Brown in een interview met de BBC.

Als dat niet gebeurt vallen er volgens Browns oog op de glazen bol in ieder geval twee teams af. Hij vreest zelfs dat er vier teams afhaken en dat zou de doodsteek voor de Formule 1 zijn. Er staan dan nog maar twaalf auto's op de grid.

De teams hebben nu geen inkomsten uit de Formule 1, terwijl de kosten van het personeel gewoon doorlopen. Bij McLaren is een groot deel van het personeel naar huis gestuurd met minder salaris. Ook de coureurs Lando Norris en Carlos Sainz hebben een deel van hun salaris ingeleverd om ervoor te zorgen dat het bedrijf kan blijven bestaan.