McLaren rijdt 2021 wél met Mercedesmotoren

Ondanks het feit dat de teams volgend jaar met dezelfde auto's als (gepland) in 2020 rijden, verandert er bij McLaren iets essentieels. De Renaultmotor die nu achterin het chassis ligt, wordt vervangen door een krachtbron van Mercedes. Ingewikkeld.

McLaren Mercedes

Door de pandemie van het coronavirus is de hele wereld in chaos gestort. Dat is ook te merken in de Formule 1, waar nu de eerste acht Grands Prix gecanceld zijn en de negende aan het wankelen is. Daarom was al besloten om de regelwijziging van 2021 door te schuiven naar 2022 en de chassis die voor dit jaar ontwikkeld zijn ook volgend jaar weer te gebruiken. Temidden van al het nieuws van dingen die níet gebeuren is er nu ook iets te melden dat volgend jaar wél gaat gebeuren. McLaren ruilt Renault in voor Mercedes.

De stap van McLaren levert een interessant probleem op. Vandaag bevestigde het bedrijf immers dat de Renaultmotoren per 2021 bedankt worden voor hun diensten. Het wordt weer McLaren-Mercedes, zoals in de hoogtijdagen van de jaren negentig.

De overstap is bijzonder, omdat de huidige auto gebouwd is om aangedreven te worden door een andere motor. Aangezien alle motoren een totaal andere architectuur hebben is het moeilijk om even een andere motor in te passen in een chassis. De bevestigingspunten aanpassen is nog het minste probleem. Het hele pakket moet in de verpakking (de auto) passen. Voor McLaren wordt het een hele klus om dat allemaal aan te passen. Daarnaast moeten ze zich natuurlijk ook houden aan de budget cap die in 2021 al ingaat. Ze kunnen dus niet eindeloos geld naar de ontwikkeling van die eenmalige wagen gooien.