Ook GP Bakoe verplaatst. Zet vast een streep door Canada

De crisis rondom het coronavirus lijkt nog lang niet over zijn hoogtepunt heen. Het is zo ernstig dat verwacht wordt dat de "openingsrace" van 2020 in Azerbeidzjan ook op de wip staat. En Canada heeft ook goede papieren om gewist te worden.

F1 Baku

Mocht u de hoop gezet hebben op een openingsrace van de Formule 1 in Azerbeidzjan, dan kunt u het bier vast weer in de ijskast zetten. De kans is levensgroot dat vandaag de officiële aankondiging volgt waarin ook die Grand Prix wordt 'uitgesteld'. De organisatie in Bakoe heeft zelf de conclusie getrokken dat het geen zin heeft om door te zetten.

Een en ander heeft ermee te maken dat Bakoe, net als Monaco, een stratencircuit is. De opbouw daarvoor moet binnenkort beginnen. Maar als het virus zo blijft voortwoekeren heeft het geen zin om te beginnen, als de kans groot is dat het wordt afgelast. Dan is het beter om er zelf vast de stekker uit te trekken.

De volgende race zou dan de Grand Prix van Canada zijn op 14 juni. Ook dat is een semi-stratencircuit dat opgebouwd moet worden. Naar analogie met het uitstel van Bakoe, kun je Montreal dan ook wel wegstrepen. Zeker gezien het feit dat het Canadese Olympisch comité nu al de beslissing heeft genomen dat ook de Olympische Spelen afgelast moeten worden.

Nu hebben die twee organisaties natuurlijk niets met elkaar te maken, maar het toont wel het sentiment in het land aan. We kunnen zo langzamerhand een streep door heel 2020 gaan zetten, terwijl iedereen zo naar de F1 in Zandvoort had uitgekeken. Aangezien de Formule 1 al heeft besloten om volgend jaar met dezelfde auto's te gaan rijden is het best aannemelijk dat alles een jaar wordt opgeschoven.

Update 12:20

En jawel, het is officieel: ook Bakoe gaat niet door.