Esteban Ocon verlengt F1-carrière met meerjarig contract bij Haas

Esteban Ocon blijft nog wat langer in de Formule 1. De Fransman heeft een contract voor meerdere jaren getekend bij Haas. 

Esteban Ocon

Ocon leek af te gaan op een vertrek uit de Formule 1 toen Alpine eerder dit jaar aankondigde zijn contract niet te gaan verlengen. Ocon wist weliswaar een race te winnen voor het Franse team, maar het begon steeds duidelijker te worden dat de verhoudingen binnen het team niet goed waren. Vooral over zijn relatie met teamgenoot Pierre Gasly gingen de nodige verhalen rond.

Wat ook niet hielp, is dat het vertrek van Ocon aangekondigd werd vlak na de Grand Prix van Monaco. In die race schakelde Ocon zichzelf uit door op Gasly te crashen toen ze allebei in de punten reden. Toch niet bepaald de beste reclame als je op zoek moet naar een nieuw team.

Dat nieuwe team heeft Ocon nu dus gevonden in Haas. “Ik ben erg blij met dit nieuwe hoofdstuk in mijn Formule 1-carrière", vertelt Ocon in de officiële aankondiging. “Ik kom hiermee bij een ambitieus team, wiens toewijding en vooruitgang een enorme indruk op mij hebben gemaakt. Ik kijk er erg naar uit om weer samen te werken met [teambaas] Ayao Komatsu, aangezien hij onderdeel was van het team waarmee ik mijn debuut maakte meer dan tien jaar geleden.”

Bij Haas wordt Ocon de teamgenoot van nieuwkomer Ollie Bearman, die volgend jaar zijn eerste volledige seizoen in de Formule 1 zal rijden. Bearman maakte zijn debuut dit jaar al tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië als vervanger van Carlos Sainz.

Keuze voor ervaring

De keuze voor Ocon is er een voor ervaring, zo legt Komatsu uit. “Hij brengt veel ervaring mee, niet alleen vanwege zijn eigen talent maar ook omdat hij voor een fabrieksteam heeft gewerkt. Dat zal ons helpen te groeien als organisatie. Het was cruciaal voor ons om een ervaren coureur naast Oliver Bearman te zetten, maar Esteban is ook pas 27. Hij is nog jong en wil zichzelf nog bewijzen.”

De plek voor Ocon is vrijgekomen doordat Haas besloten heeft niet verder te gaan met Kevin Magnussen. Daarom zocht het team naar iemand die zichzelf al bewezen had. “Het was belangrijk dat we iemand met een welbekende Formule 1-achtergrond binnenhaalde”, verklaart eigenaar Gene Haas. “Als winnaar past Esteban zonder twijfel binnen dat profiel. Hij heeft zichzelf bewezen als iemand die constant punten kan scoren. Daar willen wij verder op voortbouwen om onze resultaten te verbeteren.”

Formule 1
  • NL Beeld / Abaca Press