Toekomst Perez staat op het spel in Grand Prix van België

De Grand Prix van België zou wel eens allesbepalend kunnen zijn voor Sergio Perez. De teamgenoot van Max Verstappen krijgt meer en meer kritiek te verduren vanuit zijn team en zijn toekomst is allesbehalve zeker.

Sergio Perez

Sergio Perez is bepaald niet aan een goed seizoen bezig. De Mexicaan had weliswaar een sterke start, met vier podiums in de eerste vijf races. Maar daarna ging het snel bergafwaarts. Op de vooravond van de zomerstop is Perez teruggevallen naar de zevende plek in het kampioenschap. Perez is ook de enige coureur van de topteams die nog geen race heeft gewonnen.

Het was dan ook enigszins een verrassing toen Red Bull aankondigde nog twee jaar langer met Perez door te gaan. De Mexicaan kreeg een contractverlenging tot en met eind 2026. Maar we weten allemaal wat contracten waard zijn als het om Red Bull gaat, en al snel werd bekend dat er prestatieclausules zijn opgenomen in het contract van Perez.

De top van Red Bull heeft zich nog niet over de details uitgelaten, maar feit is wel dat Perez meer en meer kritiek vanuit het team begint te krijgen. Teambaas Christian Horner zei vorige week nog dat de huidige vorm van Perez “onhoudbaar” is, en nu heeft adviseur Helmut Marko daar ook wat kritiek aan toegevoegd.

‘Perez boekt niet genoeg goede resultaten’

In een column voor Speedweek schrijft Marko over de Grand Prix van Hongarije: “Het was weer een typisch weekend voor Perez: onvoorspelbaar. Hij deed het erg goed op vrijdag en zat vlak achter Max Verstappen. Toen maakte hij helaas een foutje in de kwalificatie waardoor hij als zestiende startte. Dat volgde hij op met een sterke race naar de zevende plek. Het gaat op en neer met hem, niemand weet wanneer hij de sterren van de hemel rijdt of wanneer hij een fout maakt. Hij boekt gewoon geen stabiele, goede resultaten.”

“We moeten consequent blijven presteren en op eigen kracht weer kunnen winnen”, vervolgt Marko. “Het wordt zeker minder lastig om de coureurstitel te verdedigen dan de constructeurstitel. Zolang McLaren met beide coureurs punten blijft scoren, is ons grootste probleem dat wij gewoon niet genoeg punten binnenhalen met Perez.”

Red Bull heeft vaker tijdens een seizoen een coureur ontslagen. Pierre Gasly en Alexander Albon wisselden van zitje halverwege 2019 en vorig jaar werd Nyck de Vries na tien races bedankt voor zijn bijdrage en uit AlphaTauri gezet. Red Bull heeft meerdere keren aangegeven dat de beslissing over Perez zal vallen tijdens de zomerstop. Mocht het team besluiten hem toch te ontslaan, dan zal daar een afkoopsom van $5 miljoen tegenover staan.

Toch is nog niet alles verloren voor Perez. In Hongarije liet hij eindelijk weer een beetje zien wat hij kan doen, dus de taak zal zijn om dat in België opnieuw te laten zien. Daarnaast wordt hij geholpen door het feit dat er geen overduidelijke opvolger klaar staat. Daniel Ricciardo worstelt met dezelfde problemen als Perez, Liam Lawson is te onervaren om in de Red Bull te stappen, en Yuki Tsunoda wordt naar verluidt niet als een serieuze kandidaat gezien door de teamleiding.

Formule 1
  • NL Beeld / Abaca Press