Snowflake Autosport: Max Verstappen verdient raceban

Autosport journalist Jake Boxall-Legge vindt dat Verstappen de reservebank op moet voor zijn uitspraken na de crash met Lance Stroll tijdens FP2 voor de Grand Prix van Portugal. De termen die de Nederlander gebruikte zijn volgens hem te aanstootgevend om onbestraft te laten.
@media (max-width: 679px){#fig-651444ae4850c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-651444ae4850c img{#fig-651444ae4850c img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-651444ae4850c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-651444ae4850c img{#fig-651444ae4850c img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-651444ae4850c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-651444ae4850c img{#fig-651444ae4850c img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-651444ae4850c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-651444ae4850c img{#fig-651444ae4850c img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Snowflake Autosport: Max Verstappen verdient raceban

Sinds zijn debuut in de Formule 1 in 2015 als 17-jarig jochie is Max Verstappen al een controversieel karakter in de exclusieve, elitaire wereld van de Formule 1. De Nederlander reageert vaak op een droge en oud-Hollands nuchtere manier op kritiek, maar laat zich dikwijls ook van een felle kant zien.

Herhaald commentaar op zijn rijstijl bij de Grand Prix van Canada in 2018 leidde tot de uitspraak "I'll headbutt someone" en het incident met Esteban Ocon in Brazilië dat jaar is onderhand legendarisch geworden. Vooral dit seizoen lijkt de Red Bull coureur vaker via de radio over te koken. Wanneer hij gehinderd wordt in de vrije training of zijn motor er de brui aan geeft maakt de bliep-machine van de F1 overtoeren.

Aanstootgevende termen

Een simpele "fuck" of "shit" kijkt niemand meer van op tegenwoordig, maar de termen die Verstappen gebruikte na de onhandige clash met Lance Stroll tijdens de tweede vrije training van de Grand Prix van Portugal hebben geleid tot flink wat controverse.

Naast de gebruikelijke scheldwoorden liet Max de woorden "retard" en "mongol" vallen, tegenwoordig aanstootgevende termen met negatieve connotaties richting invaliden, mensen met het syndroom van Down en mensen uit Mongolië. Net als voor het incident met Stroll kwam Verstappen echter weg met de uitspraken zonder enige vorm van straf.

In een interview na de vrije training werd de Nederlander gevraagd over het effect die zijn uitspraken op mensen zouden kunnen hebben. Zijn antwoord was simpel: "not my problem."

Niet de eerste keer

In een nogal lang uitgetrokken, moeilijk door te komen stuk zet Autosport journalist Jake Boxall-Legge grote vraagtekens bij de gang van zaken rond de tirade van Verstappen. Volgens hem is het onacceptabel dat zulke dingen ongestraft gezegd kunnen worden. Het is volgens hem tenslotte niet de eerste keer dat de Red Bull-coureur over de schreef gaat.

Boxall-Legge noemt de US Grand Prix van 2017, waarbij Verstappen FIA-steward Gary Connolly een "mongol" noemde nadat hij zijn derde plek kwijtraakte door een late track limits penalty. Ook Brazilië 2018 komt aan bod, waarbij Jake vooral valt over het gebrek aan verontschuldiging vanuit Verstappen, die in de persconferentie Esteban Ocon nog eens voor "pussy" uitmaakte. De community service die Max toen als straf moest doen vindt Boxall-Legge maar zwak.

#WeRaceAsOne

In het huidige politieke klimaat vindt Jake Boxall-Legge het niet kunnen dat de uitspraken van Max Verstappen onbestraft blijven. Als reactie op de wereldwijde verdeeldheid, de Black Lives Matter beweging en de strijd tegen racisme zijn de Formule 1 en de FIA namelijk diverse campagnes gestart.

De 'End Racism' shirts, het knielmoment voor de race, de regenbogen op de safety car, de Hamilton Commission en de #WeRaceAsOne hashtag stroken niet met het gedrag van Verstappen. Ironisch genoeg wordt Lewis Hamilton daarentegen als grootste voorstander van deze initiatieven via een achterdeur wel gestraft door het FIA-verbod op politieke t-shirts tijdens de podium ceremonie.

De boodschap die de organisatie uit wil dragen komt daarom volgens Boxall-Legge steeds meer over als een leeg gebaar.

Red Bull

Bij Red Bull Racing zijn ze zich bewust van de negatieve gevolgen van Verstappen's uitspraken. Christian Horner zei dat Verstappen 'niet de bedoeling had om mensen te kwetsen'. Helmut Marko was een stuk kritischer: 'Max is nog steeds erg jong, en de emoties kunnen hoog oplopen. Maar we hebben tegen hem gezegd dat dit een no-go is.'

Zoals het nu lijkt volgen er ook binnen Red Bull verder geen sancties voor Verstappen, iets dat Boxall-Legge betreurt. Volgens hem zou het goed zijn als de Nederlander een paar races op de reservebank zou komen te zitten:

"Een paar races op de bank zou Verstappen onthouden van iets wat hij graag doet: racen. Het zou een les voor hem zijn over de gevolgen van anti-invalide en racistische taal en over hoe je je moet gedragen. Gezien zijn andere overtredingen is dat iets dat hij nodig heeft. Dit is niet iets dat we zomaar over kunnen laten waaien."

Jake Boxall-Legge.

Als we even nakijken wat meneer Boxall-Legge eigenlijk doet bij Autosport dan zien we dat hij de technische redacteur is. We snappen dus niet zo goed waarom een amateur-vleugeltjesexpert het nodig vindt om moraalriddertje te gaan spelen op een motorsport website.

Wij houden graag politiek en plezier gescheiden en adviseren Jake daarom toch vooral onder bargeboards en diffusers te blijven liggen en zijn enge politiek correcte mening voor zich te houden.