Uitlatingen Verstappen krijgen staartje: 'onderzoek FIA'

Direct na de GP van Amerika bewees Max Verstappen zichzelf geen dienst door steward van dienst Garry Connelly een 'mongol' te noemen, een fout die hij erna erkende. Inmiddels duiken er verhalen op dat de FIA een onderzoek is gestart.

Wanneer je de (droge) race van je leven rijdt en je door een combinatie van pure kwaliteit en een uitstekende auto van P16 naar het podium weet te knokken, en je derde plek wordt je afgepakt terwijl je al achter de coulissen klaar staat, dan ben je laaiend, dat snappen we. Zeker wanneer je net 20 bent flap je er dan iets uit dat je gewoon niet had moeten zeggen, we zijn allemaal mensen en geen machines. Het gebeurde Max Verstappen, die vlak na de race en zijn 5 seconden naaistraf steward Garry Connelly voor de microfoon van Ziggo een mongool noemde. Gesproken vanuit het hart, maar niet erg subtiel of handig. Natuurlijk weet iedereen dat hier verder geen enkele laatdunkendheid richting mensen met een extra chromosoom bij komt kijken.

Max: "In het heetst van de strijd zeg je dingen, daar bedoel ik geen slechte dingen mee naar andere mensen toe, maar ja, op dat moment flapt dat er even uit. Ik heb absoluut niet de bedoeling gehad mensen te kwetsen."

In de wandelgangen klinken (nog onbevestigde) geruchten dat de FIA een onderzoek naar de uitlatingen van Max is begonnen, net zoals ze dat vorig jaar na Mexico deden, toen Sebastian Vettel in de sterkst mogelijke bewoordingen een bak bagger over raceleider Charley Whiting uitstortte. Vettel kwam er na boetedoening mee weg, in ruil voor wat vrijwilligerswerk in sportprojectjes. Vervolgens pleegde hij dit jaar in Baku een aanslag op Lewis Hamilton, die ook praktisch onbestraft bleef.

Het grote verschil tussen Vettels acties en de uitspraak van Verstappen is dat de Duitser ze tijdens de race deed en Verstappen al nadat de race was afgesloten. De vraag is in hoeverre de FIA hier invloed op kan uitoefenen.

We verwachten derhalve dat het onderzoek naar Max' enige stoute woordje in Austin met een sisser zal aflopen, onze landgenoot schopte verder direct na afloop totaal geen stennis en verdween met een sardonische glimlach uit het wachtkamertje nadat Raikkonen was aangekomen. Maar we hebben het hier wel over de FIA, absolute experts in de nobele kunst van het met twee maten meten. Hun straffen zijn net als de namen van nieuwe Ferrari's: je weet bij voorbaat nooit wat het gaat worden, het is altijd een verrassing. Naast de constante inconsistentie zijn de straffen vaak ook politiek geladen.

Er is tot op heden echter nog geen officieel bericht van de FIA, we wachten af...