'Honda wil Red Bull teams helpen na 2021'

Honda F1-manager Masahi Yamamoto staat ervoor open om Red Bull Racing en AlphaTauri te assisteren na Honda's vertrek in 2022. Yamamoto zegt dankbaar te zijn voor de diensten die de teams geleverd hebben en de relatie zo goed mogelijk af te willen sluiten.

'Honda wil Red Bull teams helpen na 2021'

Afgelopen vrijdag legde het management van Honda een bom onder Red Bull Racing, Alpha Tauri en de Formule 1 in zijn geheel door aan te kondigen dat het merk stopt met zijn motorprogramma vanaf 2022. Het veranderde klimaat in de autoindustrie en de torenhoge kosten van het F1-project waren daarbij de belangrijkste redenen.

Niet lang daarna gaf Honda echter aan dat het bedrijf zijn vierde stint in de sport als titelkandidaat af wil ronden. Honda F1 managing director Masahi Yamamoto doet er tegenover The Race nog een schepje bovenop: hij wil ervoor zorgen dat Honda de sport kan verlaten zonder grote problemen te veroorzaken voor de teams en de Formule 1.

Dankbaar

Met de dramatische jaren bij McLaren in het achterhoofd is Yamamoto de beide Red Bull-teams zeer dankbaar voor hun inzet. De samenwerking resulteerde uiteindelijk in een terugkeer op de hoogste trede van het podium met Max Verstappen bij de Oostenrijkse Grand Prix vorig jaar. Dit was iets dat in 2015 onmogelijk leek.

Na de overwinning van Pierre Gasly op Monza dit jaar werd Honda zelfs het enige merk dat met twee teams gewonnen heeft in het turbo-hybride tijdperk. Om Honda's dankbaarheid te tonen wil Masahi Yamamoto daarom de teams zoveel mogelijk ondersteunen bij het maken van de volgende stap:

“Honda wil graag helpen om met [Red Bull] te praten als ze ons nodig hebben op wat voor manier dan ook, niet alleen wat betreft de power unit maar ook over andere dingen. We zouden graag AlphaTauri en Red Bull ondersteunen bij hun programma na 2021. We hebben als Honda zoveel gekregen van de teams, dus we willen iets terugdoen op de een of andere manier voor een goede toekomst. Ik wil [de teams] persoonlijk zoveel mogelijk ondersteunen."

Masahi Yamamoto.

Renault Part Deux

Op dit moment heeft Red Bull nog geen navraag gedaan bij Honda. Ondersteuning vragen van het concern lijkt op dit moment echter de beste optie voor het Oostenrijkse team. Aangezien Mercedes waarschijnlijk geen motoren wil leveren en de Ferrari PU beschamend langzaam is, blijft er op dit moment niemand over behalve aartsvijand Renault.

Als enige leverancier zonder klantenteam zou het Franse merk door de FIA gedwongen worden om aan RBR en AT te leveren, maar door de ongemakkelijke vechtscheiding aan het begin van het turbo-hybride tijdperk lijkt dat geen comfortabele optie voor Red Bull. Teruggaan naar de status van klantenteam zou beteken dat ze altijd achter Renault (Alpine) aan zouden lopen, zo weet ook Yamamoto-san:

“In de toekomst zullen Red Bull and AlphaTauri misschien niet dezelfde situatie met andere partijen hebben. Dus we willen ze ondersteunen en helpen in wat voor manier dan ook voor de toekomst."

Masahi Yamamoto.

TAG Heuer - Honda?

Het enige alternatief is alle kennis, faciliteiten en personeel van Honda proberen over te nemen om het motorprogramma in eigen beheer te krijgen. Doordat Honda vanuit Japan opereert zou dit geen makkelijke opgave zijn (zeker niet in coronatijd), maar het zou de politieke en publieke blamage van een tweede Renault-huwelijk voorkomen en een goede investering zijn voor de toekomst.

Red Bull Racing en AlphaTauri zouden dan eindelijk volledig onafhankelijk kunnen opereren en hun toekomst definitief vast kunnen stellen. Daarbij zouden ze het trucje tussen 2016 en 2018 toegepast werd weer van stal kunnen halen: de oude Honda kan eenvoudig omgekat worden naar een TAG Heuer. Een andere optie is een partner van buitenaf zoals Cosworth of Ricardo aan te trekken om de ontwikkeling van de PU te runnen.

Er is vanuit Red Bull nog geen reactie gekomen op het aanbod van Honda, maar we hopen voor de teams en voor de sport dat ze die kans met beide handen aanpakken.

Nieuws
  • Red Bull Content Pool