Renault is "best wel blij" dat ze van Red Bull af zijn

Renault en Red Bull Racing hebben hoogtijdagen gevierd tussen 2010 en 2013 toen ze vier kampioenschappen pakten, maar sinds de V6 turbo is de relatie snel bekoeld. Cyril Abiteboul is opgelucht dat ze van het roeptoeterende team af is.

Volgens Cyril Abiteboul is hij "Sorry, but not sorry" over het vertrek van Red Bull Racing naar motorleverancier Honda. Tegen Autosport zegt de Fransman dat "One of the reasons why we are sorry, but not sorry to stop the relationship with Red Bull is simply because Red Bull was controlling our communication and we had to react."

Het is waar dat alle leden van het Red Bull team klaagden over het gebrek aan power van de motor en dat voornamelijk - toekomstig Renault-rijder - Daniel Ricciardo dit jaar erg veel problemen met de betrouwbaarheid had. Als de klachten opdoken moest Cyril Abiteboul keer op keer komen opdraven om zijn zegje te doen. Uiteraard zou de chef van het Renault-team veel liever over zijn eigen team praten dan over de motor van een klant. Maar als Red Bull begint te spreken, zwijgt de hele wereld: "It was not on a level of playing field, because Red Bull is so much more powerful than us from a communication standpoint."

Enerzijds heeft Abiteboul daar natuurlijk gelijk in, maar aan de andere kant had hij af en toe ook gewoon zijn mond kunnen houden als er een sneer uit de richting van het team van Max Verstappen kwam.

Overigens is de teambaas nog steeds blij dat hij Red Bull Racing als klant had. Juist in de opstartfase van het eigen Renault-team was het waardevol om de prestaties van de motor te kunnen zien in een topauto. Volgens Abiteboul heeft het Renault beschermd tegen een situatie waarin McLaren verzeild raakte: het voormalig topteam was ervan overtuigd dat hun auto perfect was, maar dat de motor die Honda leverde niet werkte. In 2018, toen McLaren Renaults motoren ging gebruiken, bleek dat hun auto gewoon niet goed genoeg was. Bij Renault wisten ze wat de motor in een topwagen kon, en daardoor konden ze besluiten dat ze zowel aan de motor en de auto moesten ontwikkelen.

De data die dat de afgelopen jaren heeft opgeleverd zal er volgens Abiteboul voor zorgen dat Renault nog een tijdje kan doorontwikkelen zonder Red Bull Racing als klant: "We are in control and being in control was one of the reasons we wanted to return as a works team." Oh ja, uiteraard wordt de Renault-motor volgend jaar weer een stuk beter, als we Abiteboul mogen geloven.