Alfa Romeo 185T F1 met twin turbo V6 te koop

Zat van die hybride meuk die constant achteraan rijdt? Haal dan deze Alfa Romeo 185T met 1.5L twin turbo V6 voor een beetje meer herrie en sensatie.

Alfa Romeo F1 met twin turbo V6 te koop

Alfa Romeo heeft meerdere levens gekend in de Formule 1. Met de vooroorlogse Alfetta 158/159 won het merk de eerste twee kampioenschappen in 1950 en 1951, maar financiële problemen brachten een einde aan die campagne.

Het duurde tot 1979 voordat de Italianen als fabrieksteam terugkeerden met de 177. Na wat onsuccesvol gestoei met V12 motoren kwam Alfa in 1982 met zijn eigen turbomotor, de 890T 1,5 liter V8. In typische Alfa-stijl zag die motor er geweldig uit, maakte hij een mooi geluid, was ie zeer dorstig en werkte hij vaker niet dan wel.

185T Motori Moderni

De 185T die door historische Formule specialist TDF Heritage aangeboden wordt op racecarsdirect.com heeft daarom de V8 ook niet. In 1984 werd tanken verboden en kwam Alfa Romeo erachter dat de motor eigenlijk twee standen had: veel vermogen, waarbij de motor of uit elkaar klapte of veel te vroeg door zijn benzine heen was, of zuinig en extreem langzaam. Er was geen middenweg.

De auto voor 1985 bleek uiteindelijk zo slecht dat Alfa Romeo halverwege het seizoen de auto van vorig jaar maar van stal haalde. Voor 1986 nam het team er een jaartje tussenuit om te evalueren wat een goede vervanger voor de slechts 680 pk-sterke V8 zou zijn.

Drie 185T chassis werden daarom elk voorzien van een andere motor. Een met een experimentele 3,5 liter V1035 V10, een met een drieliter Cosworth DFY V8 en chassis 3 met de anderhalve liter Motori Moderni 615-90 twin turbo V6 die ex-Alfa motorchef voor Minardi ontworpen had. Dat laatste chassis staat nu te koop.

Chassis 3 is de enige met de Motori Moderni V6.

Volledige restauratie.

De 185T is niet bepaald in topstaat. TDF Heritage biedt daarom een volledige restauratie aan. Vanaf de bodemplaat tot de top van de rollbar wordt de Alfa compleet nagezien met ultrasone scanners om minuscule scheurtjes in het carbon chassis op te sporen.

Ook de motor, die tot 780 pk kan leveren, wordt volledig gereviseerd. De handgeschakeld versnellingsbak wordt naar wens van de klant herbouwd met vijf of zes versnellingen. Ook niet onbelangrijk: de brandstoftank wordt vervangen en alle elektra wordt moderne technieken verbeterd.

Flinke prijs.

Wat mag al dat moois kosten? TDF Heritage vraagt 425,000 pond voor de unieke racer, inclusief restauratie uiteraard. Ook krijg je er dan alle apparatuur bij om de gevoelige Italiaans volbloed aan het lopen te krijgen. Zelfs de originele laptop is aanwezig. Misschien iets voor de verzameling van meneer Vettel?

Cargasm
  • Racecarsdirect.com