Helmut Marko: 'Hülkenberg gebeld om Albon te vervangen'

Nico Hülkenberg had in een andere overall deel kunnen nemen aan de Grand Prix van de Eifel. Helmut Marko zegt op de vrijdag al contact gehad te hebben met de Duitser om Alexander Albon te vervangen.

Helmut Marko: 'Hülkenberg gebeld om Albon te vervangen'

Super-sub. Het is een term die we in de Formule 1 tegenwoordig weinig zien. Normaal gesproken is het in de moderne Formule 1 zeldzaam dat een coureur door een ander vervangen moet worden. Dit jaar is echter alles anders. Tijdens de Grand Prix van de Eifel op de Nurburgring kwam Nico Hülkenberg voor de tweede keer in actie voor Racing Point.

De sympathieke Duitser had eerder Sergio Perez vervangen voor de twee races op Silverstone, nadat de Mexicaan te maken kreeg met een positieve corona-diagnose. Tijdens dat weekend maakte 'The Hulk' al indruk door zich als derde te kwalificeren voor de 70th Anniversary Grand Prix.

Op de zaterdag van de Grand Prix van de Eifel mocht Nico wederom instappen doordat Lance Stroll zich onwel voelde. Ondanks een compleet gebrek aan tijd om de baan te leren kennen hield de Duitser de auto op de baan onder zeer moeilijke omstandigheden. Vanaf de laatste plek reed hij op de zondag uiteindelijk naar een indrukwekkende achtste plek.

Corona-test

Het telefoontje van Racing Point teambaas Otmar Szafnauer op de zaterdagmorgen was echter niet de eerste die Hülkenberg dat weekend gekregen had. Al op de door mist geteisterde vrijdag was Nico in gesprek met een prominent figuur uit de sport: namelijk Red Bull's Helmut Marko.

De markante, stoïcijnse Oostenrijker belde even om te vragen of Nico eventueel beschikbaar zou zijn om plaats te nemen in de RB16. Reden was de coronatest van Alexander Albon, die een onbepaald resultaat aangaf. In het geval dat Albon's test toch positief was geweest had Helmut graag 'The Hulk' in zijn tweede auto gezien:

"We waren al met Hulkenberg aan het praten op vrijdag. Albon's COVID-test had een onzeker, onduidelijk resultaat. Het had positief kunnen zijn. Onmiddellijk nadat ik geland was, belde ik Hülkenberg ."

Helmut Marko.

2021

Albon bleek uiteindelijk fit genoeg om alsnog van start te gaan, waardoor Nico's diensten niet langer nodig waren. Hülkenberg greep echter meteen de kans aan om Helmut Marko aan de tand te voelen over zijn kansen voor 2021. Marko maakte hem echter duidelijk dat er voor volgend seizoen geen plaats voor hem was naast Max Verstappen.

Met het jammerlijke falen van Alexander Albon en het ijzersterke optreden van Nico Hülkenberg tijdens de Grand Prix in het achterhoofd kan het echter zijn dat die mening enigszins aangepast is. Hülkenberg is samen met de vers ontslagen Sergio Perez een van de meest kanshebbende kandidaten op het tweede Red Bull-stoeltje in het geval dat Alexander Albon toch de zak krijgt. De tijd zal het leren.

Formule 1
  • BWT Racing Point F1 Team via Twitter