Valtteri Bottas pakt pole position in Duitsland, Max Verstappen start P3

Niet Lance Stroll rijdt dit weekend in de Racing Point, maar Nico Hulkenberg. Max Verstappen rijdt goed mee en zet vroeg in elke sessie al een snelle run. Het is echter spannend met de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Bottas pakt de pole voor Hamilton en daarna Verstappen.

Nico Hulkenberg
  • Max Verstappen Max Verstappen
  • Red Bull Racing Red Bull Racing

Het weekend op de Nürburgring in Duitsland begint wonderlijk. De vrije trainingen op vrijdag konden niet doorgaan door de laaghangende bewolking die ervoor zorgden dat de helikopters niet konden opstijgen. De derde vrije training zorgde voor veel spins en uitstapjes door de lage temperaturen. Opvallende afwezige was Lance Stroll. De Canadees voelde zich niet goed en bij de kwalificatie blijkt hij vervangen te zijn Nico Hulkenberg. De reserverijder van Racing Point was al in de buurt omdat hij voor RTL Duitsland aan de slag was.

Q1: Max Verstappen is het snelst

Het is opgeklaard op de Nürburgring, de zon verwarmt het asfalt weer een beetje. Nico Hulkenberg, die dit weekend nog geen meter had afgelegd, rijdt natuurlijk meteen naar buiten om de kwalificatie ook als training te kunnen gebruiken. De Duitser is natuurlijk wel bekend met het circuit en hij reed al twee weekends in de wagen van Sergio Perez.

Vroeg in de sessie zet Max Verstappen de snelste tijd 1:26,319, respectievelijk twee en drie tienden sneller dan Valtteri Bottas en Lewis Hamilton. Charles Leclerc en Sebastian Vettel rijden weer tijden die ver uit elkaar liggen. De Monegask is acht tienden sneller dan zijn Duitse teamgenoot bij Ferrari. De tijd van Max Verstappen blijft tot het einde van de eerste sessie staan.

Vettel verbetert zijn tijd vlak voor het einde van de sessie en kan door naar de tweede kwalificatieronde. Hulkenberg zet de langzaamste tijd, maar hij heeft natuurlijk helemaal niet kunnen oefenen. Hij rijdt slechts drie tienden langzamer dan Kimi Raikkonen. Kimi's teamgenoot Antonio Giovinazzi rijdt een veel betere tijd, zo goed zelfs dat hij voor het eerst dit jaar de tweede sessie bereikt.

Out: GRO, RUS, LAT, RAI, HUL

Q2: Hamilton vliegt op mediums

Bottas en Hamilton komen achter elkaar als eersten de baan weer op, ze rijden beiden op mediumbanden. Ze rijden beiden ook een snellere tijd dan in de eerste sessie. Max Verstappen is echter nog sneller, hij zet een 1:25,720, de snelste tijd. Enige punt: Max rijdt op de zachte band. Hamilton is op de mediums maar 0,4 seconde langzamer dan Verstappen, de rest van het veld komt niet echt lekker mee op die banden. Ook in zijn tweede run gaat Max niet voor een poging om een tijd op mediums te zetten. Hij zal dus morgen starten op zachte banden, terwijl Hamilton op de mediums weg kan rijden. de Brit heeft halverwege de sessie de snelste tijd van Verstappen overgenomen, nog steeds op mediums. Max kan de tijd van Hamilton niet verbeteren hij blijft er 77 duizendsten achter.

Out: VET, GAS, KVY, GIO, MAG

Q3: Top ten shoot-out

De sessie begint met Bottas die sneller is dan Hamilton, het scheelt maar 13 duizendsten. Maar Max Verstappen is nog wat sneller, hij rijdt een 1:25,744, waardoor hij 68 duizendsten voor Bottas staat. Het is dus allemaal heel dicht bij elkaar. Alex Albon rijdt een vierde tijd, maar hij is meer dan een halve seconde langzamer dan zijn teamgenootje.

Bottas heeft echter geen perfect rondje gereden, dus er zit wellicht meer in het vat. Het hele veld (behalve Sergio Perez) rijdt naar buiten om nog een laatste supersnelle ronde uit de auto te persen.

De Fin weet inderdaad de tijd van Verstappen te verbeteren, maar ook Hamilton doet dat. Max rijdt ook een goede ronde, maar de Mercedessen zijn wederom het snelste. Daarachter zijn het Leclerc, Albon, Ricciardo, Ocon, Norris, Perez en Sainz.

Misschien ook voor jou:
Pirelli: 'banden werken niet op de Nürburgring'
Nieuws
  • BWT Racing Point Formula One Team