Pirelli: 'banden werken niet op de Nürburgring'

De Formule 1 komt op de Nurburgring van een koude kermis thuis. Pirelli zegt dat de banden niet kunnen werken met de koele temperaturen van de Eifel in oktober.

Pirelli: 'banden werken niet op de Nürburgring'

Voor het eerst sinds 2013 is de Formule 1 terug op de Nürburgring. Door de coronacrisis is dat echter later dan ooit in het jaar. Het Eifel-gebied in oktober staat niet bepaald bekend om zijn zonnige weer en dat levert flinke problemen op.

Met een gemiddelde temperatuur van onder de tien graden hebben de moderne Pirelli banden weinig kans om op temperatuur te komen. Auto Motor und Sport grapt daarom dat het misschien handig zou zijn als de F1 een winterband introduceert.

Minimumtemperatuur

De minimum baantemperaturen die nodig zijn om de banden in hun 'operating window' te krijgen liggen volgens Pirelli veel hoger dan de temperaturen die donderdag op de 'Ring gemeten zijn. Voor de roodgerande Soft (C4) en de gele Medium (C3) is een baantemperatuur van tenminste 15 graden celsius nodig. De witte Hard (C2) vraagt zelfs om minimaal 20 graden.

Met de temperaturen van donderdag in het achterhoofd lijkt het bereiken van die cijfers onwaarschijnlijk. Met een piek van slechts 12 graden is de baan veel te koud voor zelfs de zachtste Pirelli compound. Mocht het droog blijven dan zitten de teams dus met een groot probleem.

Graining

Bij te lage temperaturen kan de band namelijk niet volledig opwarmen. Doordat het loopvlak warmer is dan de wangen en het interieur van de band zal volgens Pirelli extra 'graining' optreden. Hierbij worden raken de warme rubberdeeltjes los van het loopvlak, maar blijven ze kleven in plaats van afgestoten te worden. Het resultaat is een vervuild loopvlak dat nog minder grip geeft.

Rijders

De lage temperaturen wekken grote zorgen op bij de rijders. Toerwagen-liefhebber Sebastian Vettel is zich er bewust van dat het erg moeilijk zal zijn om de banden werkend te krijgen:

De bandentemperaturen zullen de sleutel van het weekend zijn. Alleen wanneer je de banden in de window hebt kun je het potentieel van de auto ontplooien."

Sebastian Vettel.

Ook spinkoning Romain Grosjean ziet de bui al hangen:

"Voor de show zal het goed zijn, voor de rijders heel moeilijk."

Romain Grosjean.

Grosjean's teamgenoot Kevin Magnussen merkt op dat de kwalificatie nog moeilijker zal zijn dan de race. Met veel minder brandstof in de tank zullen de auto's lichter zijn en nog minder druk uitoefenen op de banden. Ook op safety car snelheid zal het ploeteren geblazen zijn:

Het zal echt moeilijk worden om voor een snelle kwalificatieronde temperatuur te genereren. [Bij een safety car] wordt het extreem moeilijk om de banden weer op temperatuur te brengen."

Kevin Magnussen.

DAS

Het Dual Axis Steering-systeem van Mercedes zou bij dergelijke omstandigheden wel eens een gouden troef kunnen zijn. Door de hoek van de voorwielen te veranderen genereert DAS meer wrijving en dus ook meer hitte in de voorbanden.

Lewis Hamilton en Valtteri Bottas zouden hiermee hun voordeel kunnen doen. Het DAS-systeem is echter niet beschikbaar op de achterwielen, waardoor de Mercedes W11 wel eens een ongelukkig overstuurd karakter zou kunnen krijgen.

Gratis op Youtube

Mocht je willen zien hoe de mannen over de baan glijden (als de mist oplost) dan kun je het gehele weekend gratis kijken via het Youtube kanaal van de Formule 1. Google Nederland woordvoerder Rachid Finge schiet je de link voor:

Formule 1
  • Pirelli