Pirelli moet F1-banden simpele namen geven

Op dit moment is er een weelde aan bandencompounds en bijbehorende kleuren in de wereld van de Formule 1. Dit blijkt voor sommige fans wat lastig te volgen en daarom hebben de FIA en Formule 1 Pirelli om versimpeling gevraagd.

De mensen achter de Formule 1 zijn al tijden bezig om de sport wat toegankelijker te maken voor mensen die voorbij zappen en blijven hangen omdat ze een glimp van Max Verstappen zien, oftewel de casual fans. Deze mensen begrijpen de grote hoeveelheid aan bandencompounds niet en dat moet daarom aangepakt worden.

Het idee is dat alle compounds gewoon blijven bestaan, maar dat ze per race een andere naam meekrijgen. In de race kunnen de teams alleen nog maar uit de namen hard, medium en soft kiezen, maar de compound van de banden achter deze namen kan per race wisselen. Zo kan het dus zijn dat hard, medium en soft in Spanje eigenlijk medium, soft en supersoft compounds zijn. Snapt u het nog?

Daarbij komt nog dat de drie types banden ook maar drie kleuren krijgen. Deze zijn hetzelfde voor elke race. Waar we nu een paarse band zien en gelijk denken: dit is een ultrasoft, hoeft dit in de toekomst dus niet meer het geval te zijn. Het kan best een ultrasoft zijn, die als soft door het leven gaat, maar voor hetzelfde geld is het echt een soft, die toevallig voor die race ook als soft bestempeld is.

Voor Pirelli komt er een hoop bij kijken om dit idee werkelijkheid te maken. Zo moeten ze voor elke race andere kleuren op banden spuiten. Moeten ze bijhouden welke kleur voor welke band en welke compound is geweest en ga zo maar door. Ze kijken nu dan ook naar een oplossing om naast de kleur de banden te labelen met de letters A tot en met F. Waar A voor superhard en F voor hypersoft staat. 

Daarmee moet het voor de meekijkende Verstappen-fans makkelijker worden om te bepalen op welke banden er Max rijdt en wat voor impact dat heeft op de race. De echte fans moeten maar proberen te lezen welke letter er op de band geprint staat.