Helmut Marko: "Vrouwen te zwak voor Formule 1"

Helmut Marko, topadviseur van Red Bull Racing, heeft zich nogal eerlijk uitgelaten over de toekomst van vrouwen in de Formule 1. Hij ziet het voorlopig nog niet gebeuren.

Het staat al lang hoog op de agenda van de racewereld om meer vrouwen achter het stuur te krijgen in alle raceklasses. In veel klasses lukt dit al redelijk, maar de Formule 1 is nog steeds nagenoeg vrouwvrij. Om daar verandering in te brengen is de W Series opgericht, een raceklasse die als opstapje naar mogelijk de Formule 1 kan dienen voor de dames die erin meerijden. Maar Helmut Marko denkt dat er ondanks de initiatieven geen vrouw echt in een Formule 1-bolide gaat racen. 

In de Oostenrijkse krant Kleine Zeitung laat Marko weten dat hij denkt dat vrouwen simpelweg fysiek niet sterk genoeg zijn om mee te kunnen doen met de heren in de koningsklasse. "Je moet in de Formule 1 topfit zijn en hebt een waanzinnige kracht vanuit de schouders nodig. In de oude Gösser Kurve op de Red Bull Ring krijg je ongeveer 4G te verduren. Dat is een enorme fysieke belasting en blijkbaar is dat voor vrouwen te zwaar." 

Daarnaast vraagt hij zich af of vrouwen wel brutaal genoeg kunnen zijn. "Als je driehonderd kilometer per uur rijdt en dan wiel-aan-wiel vecht, moet je ook enige brutaliteit hebben. Ik weet niet of dat wel in de vrouwelijke natuur zit."

De niet bepaald politiek correcte uitspraak van Marko komt niet uit de lucht vallen. Hij vergelijkt het met andere sporten, want daarin wordt ook nog steeds gescheiden gespeeld. "Waarom spelen de mannen en vrouwen in het tennis dan niet altijd gemengd? Waarom speelt Serena Williams bijvoorbeeld niet tegen Novak Djokovic?"

Daarnaast vindt de Oostenrijker dat het hoog tijd wordt voor wat meer actie in de Formule 1. Doordat het allemaal stukken veiliger is geworden, kan iedereen de limieten opzoeken en ermee wegkomen. "Vroeger kon je geen fouten maken omdat je anders meteen de auto beschadigde of veel tijd kwijt was in het gras. Nu hebben we meer uitloopstroken waardoor ook de mindere coureurs de limiet opzoeken." Ook hierbij verwijst hij naar een andere sport die het goede voorbeeld geeft: alpineskiën. "Als je op de Streif (Kitzbühel) ziet hoe de mens daar nog steeds de beslissende factor is en hoe hij moet vechten met de piste, dan denk ik: dat zie je in de Formule 1 bijna niet meer."

Gelukkig zien we in Nederland de bitches graag terug in racewagens. Tenminste, als we """"""""""""""""""""""""""""""""""""verslaggever"""""""""""""""""""""""""""""""""""" Jack Plooij mogen geloven.