Horner: 'Albon had gat in radiateur'

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner zegt dat een gat in de radiateur reden was om Alexander Albon's RB16 naar binnen te halen op ronde 23. De motortemperaturen liepen te hoog op, waardoor de auto de pitbox ingeschoven moest worden.

Horner: 'Albon had gat in radiateur'

Het leven van een teamgenoot van Max Verstappen gaat niet over rozen. Zo merkt ook Alexander Albon. De Britse Thai probeert sinds zijn promotie halverwege vorig jaar aan te haken bij de Nederlander, maar schiet telkens flink tekort. Zelfs Lewis Hamilton zet al vraagtekens bij Red Bull's rijdersprogramma.

Albon's Red Bull carrière bereikte op de Nürburgring een nieuw dieptepunt: al in de eerste ronde verremde hij zich enorm en vernielde hij zijn linkervoorband. Noodgedwongen moest hij een set mediums gaan halen, die hij in bocht 1 bijna dezelfde behandeling gaf. Tussendoor reed hij ook nog even de voorvleugel van Daniil Kvyat's AlphaTauri eraf, waardoor hij een 5-second penalty aan zijn broek kreeg.

Debris

Albon kwam op ronde 23 (toeval?) wederom de pits binnen, naar verwachting om de kapotgeremde mediums te vervangen en zijn penalty in te lossen. De auto werd echter prompt op dollies gezet en achteruit de pit box in geschoven, zonder duidelijke aanleiding.

Het leek bijna alsof het team hem verdere blamage wilde besparen. Niets is minder waar, volgens teamchef Christian Horner. Niet nader genoemd debris (puin) had volgens hem een gat geslagen in een van de radiateurs, zo verklaarde hij tegenover Autosport:

"Hij had een flinke lock-up op de openingsronde in bocht 3 en we maakten ons zorgen dat ie zo'n beetje door het canvas was gegaan. We zagen vibraties toenemen tot op het punt dat het buiten onze toleranties ging. Dus vanuit het oogpunt van veiligheid moesten we hem naar binnen brengen. Hij begon een goede opmars te maken door het veld heen, maar hij had pech doordat hij wat puin oppikte dat een gat geslagen heeft in de radiateur en we zagen gewoon onze temperaturen de lucht ingaan. We hadden geen andere keuze dan de auto te stoppen voordat we een motor zouden verliezen."

Christian Horner.

Positief

Over Alex' dramatische optreden zegt Horner wijselijk niets. In plaats daarvan blijft hij positief:

"Het was jammer voor de race. Ik denk dat [Albon] tegen Perez en Ricciardo geracet had ondanks de flatspot en de vroege stop. Het was jammer voor hem om dat niet tot bloei te zien komen vandaag, want hij had een aardig weekend. Hij stond bijna op de tweede rij van de grid gisteren, een paar honderdsten van een seconde er vanaf. Hij zat een stuk dichterbij zijn teamgenoot dan dat hij in Rusland zat. Dus ik denk dat het jammer is dat hij er vandaag geen resultaat uit kon halen, want ik denk dat er meer in zat."

Christian Horner.

Albon

Alexander Albon bevestigt de uitspraken van zijn teamchef:

"We hadden de auto niet de box ingereden als er geen probleem was. Natuurlijk hadden we de lock up in de eerste ronde dus dat tastte de race aan. Het was een beetje jammer, de auto is duidelijk snel. Zonder dit probleem hadden we wat kunnen doen. We waren vrij langzaam met de flatspot, dus ik ben er zeker van dat er snelheid in de auto zat."

Alexander Albon.
Formule 1
  • Red Bull Content Pool
  • F1Fun4U