Red Bull Powertrains haalt Mercedes-motorgoeroe binnen

De nieuwe motorafdeling van RBR heeft de technisch directeur van Mercedes weten te strikken.

Red Bull Powertrains haalt Mercedes-motorgoeroe binnen

McLaren's Ron Dennis verklaarde zijn keuze voor Honda in 2015 met de wijze woorden dat een team in het hybride-tijdperk nooit kampioen zou kunnen worden zonder de directe steun van een grote motorfabrikant. Die woorden waren in het geval van Red Bull profetisch: toen Renault in 2016 weer voor zichzelf begon werd al snel duidelijk dat het team zo snel moghelijk naar een andere partner op zoek moest.

Ironisch genoeg was dat in 2019 ook Honda. Nu de Japanners het echter voor gezien houden wil Red Bull zich ontdoen van de onzekere rol als klantenteam. Vanaf 2022 laat de Red Bull Powertrains-divisie die wens in vervulling laten gaan. De nieuwe afdeling zal voornamelijk bestaan uit belangrijk technisch personeel overgenomen van Honda, maar de leiding komt in handen van de man achter het succes van de beste Power Unit van het veld.

Ben Hodgkinson

Red Bull heeft namelijk niemand minder dan Ben Hodgkinson overgehaald om de rol van technisch directeur op zich te gaan nemen. Bij het grote publiek is de beste man niet bekend, maar hij speelt al 20 jaar een cruciale rol in de ontwikkeling van de Mercedes Formule 1-motoren.

Hodgkinson begon zijn carriere met het ontwikkelen van turbomotoren voor het WRC en op Le Mans, voordat hij zich aansloot bij de firma Ilmor Racing Engines. Ilmor verzorgde het ontwerp en de preparatie van Mercedes F1-motoren vanaf 1994, totdat het in 2005 volledig overgenomen werd door de Duitse autogigant. In 2017 werd Hodgkinson Head of Engineering van wat nu Mercedes High Performance Powertrains heet.

Veel enthousiasme

Ben Hodgkinson is blij met een nieuwe uitdaging na zeven jaar absolute dominantie onder de vlag van Mercedes: "Ik ben enorm opgewonden om me als Technisch Directeur bij Red Bull Powertrains te voegen. Het was niet makkelijk om het besluit te maken bij HPP weg te gaan na bijna 20 jaar, maar de kans om zo'n belangrijk project aan te pakken is een grote eer. Red Bull is een serieuze speler in de Formule 1 en is onze grootste rivaal geweest in het hybride tijdperk, dus ik kijke ernaar uit om te zien wat we samen kunnen bereiken in deze nieuwe fase van het bedrijf."

In eigen handen

Red Bull teambaas Christian Horner ontvangt Hodgkinson natuurlijk met open armen: "We zijn dolblij dat we Ben kunnen verwelkomen als Technical Director van Red Bull Powertrains. Hij komt naar dit enorm opwindende project als een bewezen winnaar en als een innovatieve ingenieur die het in zich heeft om een vaardig team te leiden. Toen Red Bull de creatie van Red Bull Powertrains aankondigde, kondigde het ook een nieuwe fase in de ambities van het bedrijf binnen de Formule 1 aan.

"Red Bull gaat elk aspect van het ontwerp van de auto zelf uitvoeren zodat we ons lot in eigen handen hebben. De ultieme uitdrukking hiervan is de ontwikkeling van een Red Bull power unit om de volgende generatie van de F1-motorregels het hoofd te bieden. Ben's aantreden maakt onze intenties voor de lange termijn duidelijk. We zullen hem en zijn team steunen met alle beschikbare middelen om het project een succes te maken."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes Petronas F1 Team, Honda Racing.