'Dit is het geheim van de supersnelle Red Bull pitstops'

Het wereldrecord snelste pitstop staat sinds 2019 op naam van het Red Bull Racing Formule 1-team, maar ook in 2020 scoorde het team in 15 van de 17 races de snelste bandenwissel. Christian Horner verklapt het geheim van het team.

Red Bull Racing

De bandenwisselaars van Max Verstappen en Alex Albon behoren tot de absolute wereldtop. Tijdens de GP van Brazilië in 2019 vestigden ze het wereldrecord door in 1,82 seconde de banden van de latere winnaar Max Verstappen te wisselen voor verse exemplaren. In het maffe coronaseizoen 2020 gingen de mannen en vrouwen van Red Bull Racing door met een precisie wissels. Maar liefst vijftien keer van de zeventien races was een van de bandenstops van Verstappen of Albon het snelst.

Dit jaar was de beste tijd 1,86 seconde. Opvallend genoeg lukte het team twee keer om in die tijd een pitstop uit te voeren. In Sotsji was het team bij Max in die tijd klaar, terwijl het bij Alex in Portugal in dezelfde tijd ging.

Volgens Christian Horner ligt het aan verschillende factoren: "Het geheim is een combinatie van factoren. Het begint bij onze sportchef Jonathan Wheatley en chefmonteur Phil Turner en heeft zijn wortels natuurlijk in hard trainen." Tot zover niets geheims: "De jongens zijn er trots op dat ze zulke snelle stops kunnen laten zien. Alle monteurs willen onderdeel uitmaken van het pitstopteam en daardoor bestaat er een gezonde competitiedrang om wie er mee mag doen. Ik zie het maar een beetej zoals vroeger op school: als de teams werden gekozen, wie was er dan bij de eersten? Voor onze mensen is het een erekwestie om hier in het team te mogen zitten."

Dan komt Horner bij iets inhoudelijker punten: "Verder draait het om veel details en om oefenen, oefenen en nog eens oefenen. We werken echt aan minimale verbeteringen, die bij elkaar opgeteld het verschil kunnen maken. We werken ook hard aan consistentie. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat we de ene keer de snelste lpitstop hebben en daarna een langzame bandenwissel maken."

Natuurlijk moet Horner ook zijn oliesponsor even noemen: "We kijken ook naar de nieuwste technieken en streven naar continue verbeteringen. Zo heeft onze partner ExxonMobil in 2020 een nieuw smeermiddel van de wheel guns ontwikkeld. Dus we kunnen het echt over een goed geoliede machine hebben." Padoem tisjjj.... Laten we hopen dat ze volgend jaar met de combinatie Max Verstappen en Sergio Perez over een goed samenwerkende machine op de baan beschikken.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool