Nikita MazeSpin: 'Formule 1 is meer intens dan ik dacht'

De permanent tollende Russische rookie verbaast zich over de intensiteit van de koningsklasse van de autosport.

Nikita MazeSpin: 'Formule 1 is meer intens dan ik dacht'

De Formule 1 is niet voor iedereen weggelegd. Met slechts twintig stoeltjes is er alleen ruimte voor de beste coureurs van de wereld. Dat is althans de theorie. In de praktijk is vaak niet het talent, maar het geld dat bepaalde namen op de startgrid krijgt. Het beste recente voorbeeld is Nikita Mazepin.

De Rus die eigenlijk niet Russisch mag zijn kocht zich met geld van papa Dmitry afgelopen winter in bij het ploeterende team van Gene Haas. Dat is op zich niets nieuws in de Formule 1, maar de controversiële acties van Nikita maakten zijn aanstelling bij Haas niet bepaald populair. Dmitry Mazepin's Uralkali chemiebedrijf specialiseert zich trouwens in de productie van kunstmest. Doe met die info wat je wil.

MazeSpin

Omdat Haas het seizoen van 2021 al afgeschreven had verwachtten we sowieso niet veel van Mazepin. Ondanks dat wist hij onze verwachtingen te overtreffen met zijn debuut tijdens de Grand Prix van Bahrein. Niemand had gedacht dat het na twee bochten alweer over zou zijn.

Na meerdere spins tijdens tests, vrije trainingen en de laatste ronde van de Grand Prix van Emilia-Romagna op Imola had Nikita er bovendien een prachtige bijnaam bij: MazeSpin. Het duurde niet lang voordat een site live ging die de precieze locaties en tijdstippen van Mazepin's spins bij ging houden.

F1 is intens?

Zijn beschamende prestaties zijn voor niemand een grotere verrassing dan voor Nikita Mazepin zelf. Hij had blijkbaar niet verwacht dat de absolute top van zijn sport hectisch en intens zou zijn.

Tegenover Autosport legt Mazepin waarom hij het nou zo moeilijk heeft: "Tot zover is de Formule 1 voor mij verrassend intens geweest. Ik wist dat het intens was, maar de twee kwalificatiesessies die ik gehad heb waren nogal hectisch. En je hebt minder tijd. Er gebeurt een hoop. Dus het is een steile leercurve."

Minder MazeSpins

In het vervolg wil Mazepin minder op de limiet gaan rijden. Zijn vele spins zouden het gevolg zijn van zijn drang om te vroeg teveel uit de auto te willen halen. Door rustiger aan te doen zullen er minder MazeSpins moeten volgen de komende Grand Prix: "Er is meer te verliezen in te hard pushen en de muren te vinden dan er te winnen is in die zoektocht naar een paar extra tienden. Het is een geleidelijke opbouw, waar ik me op moet focussen, en ik ben er op gefocust."

Stoeltje is veilig

Mazepin maakt zich echter geen zorgen over de toekomst. Vanwege de enorme bult geld die zijn vader aanlevert is zijn stoeltje gegarandeerd voor de komende paar jaar. Zo heeft hij genoeg tijd om bij te leren: "Het is heel belangrijk om te blijven leren. Op dit moment is het een steile leercurve, maar er is een hoop werk dat nog gedaan moet worden. Het is een compleet andere klasse vergeleken met wat ik gewend ben om mee te rijden en, ja, het vraagt veel van me. Ik ben er vrij zeker van dat ik tenminste een paar jaar in deze paddock zal doorbrengen, dus ik ben nog niet in paniek aan het raken."

Formule 1
  • F1 TV, Haas F1 Team