Nikita Mazepin: 'Ik ga anders rijden in de Formule 1'

De strafpuntenverzamelaar geeft aan een andere hobby te zullen zoeken in de F1.

Nikita Mazepin: 'Ik ga anders rijden in de Formule 1'

Er zijn in de Formule 1 op dit moment maar weinig figuren zo controversieel als Nikita Mazepin. De Russische coureur stapelt in korte tijd controverse op controverse. Mazepin maakte zich eind vorig jaar al niet populair door zich via zijn steenrijke vader het Haas team in te kopen. Vervolgens pakte hij de hoofdrol in een soap om ongepaste handelingen en als laatste kwam het team in opspraak dankzij de bijzonder patriottische livery van zijn vader. Nikita's slechte reputatie bestond echter al voor zijn affaire met de Formule 1. In de Formule 2 stond hij namelijk bekend als een slechte verliezer met vieze trucjes.

Strafpunten

Vorig seizoen wist Mazepin in zijn vaak roekeloze jacht op de titel maar liefst elf strafpunten te verzamelen. Bij twaalf strafpunten wordt een coureur voor een raceweekend verbannen. De Rus vond het moeilijk om plekken af te staan wanneer hij duidelijk verloren had, waardoor hij maar al te vaak zijn concurrenten van de baan reed.

Het meest berucht werd hij door incidenten met Yuki Tsunoda op Spa Francorchamps. In een gevecht om de leiding drukte Mazepin de Japanner van de baan, waar hij een penalty voor kreeg. Uit woede ramde hij met zijn wagen het #2 bord bij de podium ceremonie. Het bord knalde rakelings langs Tsunoda, wat de FIA de aanleiding gaf nog een paar extra strafpunten toe te kennen.

Het moet anders

Mazepin is zich in de aanloop naar zijn Formule 1-debuut bewust geworden van de risico's van zijn brute rijstijl. Tegenover Autosport zegt hij zich te realiseren dat hij zich in de Haas anders zal moeten gaan gedragen:

"Ik neem een hoop tijd om de regels door te lezen, om ze te bestuderen en te begrijpen zodat ik weet waar de grens is. Zoals een van de grote coureurs zei: "If you no longer go for a gap that exists, you're no longer a racing driver. Om ergens te komen moet je elke kans grijpen, want als jij het niet doet, dan doet iemand anders het. Je moet de grens natuurlijk soms overschrijden. Maar ik weet zeker dat je dat de komende tijd niet in de Formule 1 gaat zien, omdat er een heel andere rijstijl nodig is als je vecht voor een kampioenschap in plaats van een plekje ver achterin het veld."

Geen kans

Gelukkig voor de andere 19 coureurs zal Mazepin hoe dan ook weinig kansen krijgen om te vechten voor een positie. Haas heeft al aangegeven geen ontwikkeling te gaan doen aan de VF-21, waardoor het team zich doelbewust op de laatste rij van de grid opstelt.

Met hun beperkte budget zetten de Amerikanen vol in op de nieuwe regels voor 2022. Of Nikita zich aan zijn woord houdt zal dus waarschijnlijk niet zoveel uit gaan maken, tenzij hij besluit te vergeten waar een blauwe vlag voor is. Teamgenoot Mick Schumacher is in ieder geval gewaarschuwd.

Formule 1
  • Haas F1 Team