Netflix neemt Senna-drama in productie

Netflix is begonnen met de productie van een dramaserie over het leven van legendarische racer Ayrton Senna. De miniserie wordt gemaakt met volledige medewerking van de familie Senna en zal acht afleveringen hebben.

Netflix neemt Senna-drama in productie

Na de succesvolle film Senna in 2010 komt er een tweede vertolking van het roemruchte leven van Ayrton Senna. In samenwerking met Braziliaanse productiemaatschappij Gullane Entertainment heeft Netflix een achtdelige miniserie aangekondigd over het leven van de snelste F1-coureur ooit. Gullane zegt daarbij de volledige medewerking te hebben van de Senna-familie.

In tegenstelling tot de film uit 2010 is de nieuwe serie geen documentaire. In plaats daarvan wordt er een gedramatiseerde weergave gegeven van het veelbewogen leven van de drievoudig wereldkampioen. De focus ligt daarbij niet op de legende die Senna naliet, maar op de mens Ayrton zelf, aldus Gullane: "The project will give fans the chance to cross the finish line not with Senna, but with Beco or Becão, the pilot's affectionate nicknames among friends and family."

Intieme schets

De nauwe samenwerking met de familie geeft Gullane de mogelijkheid om een zeer intieme schets van de Braziliaanse held te maken. Dat gaat ver: zelfs het ouderlijk huis in São Paolo zal omgetoverd worden tot een set.

De serie zal de nadruk gaan leggen op de persoonlijke relaties, onzekerheden en de complexe tegengestelde persoonlijkheid van Senna. De man die alles deed om zijn collega's te redden en tegelijkertijd doelbewust mensen van de baan reed. En daar ligt voor Gullane en Netflix het grootste struikelblok.

Senna's schaduw

Aangezien de serie geen documentaire is, zal een acteur de rol van Ayrton Senna da Silva moeten gaan vertolken. Wie dit gaat zijn is op dit moment niet bekend, maar diegene heeft hoegenaamd geen eenvoudige taak. Senna heeft in de autosportwereld een haast goddelijke status, in het bijzonder in Brazilië.

Naast zijn prestaties in de Formule 1 wordt hij daar vooral herinnerd als volksheld die miljoenen stak in liefdadigheid voor de minderbedeelden in het land. De schaduw van het icoon Senna hangt daarom over de productie. Om de serie te doen slagen kunnen er absoluut geen fouten gemaakt worden met de casting van de hoofdrol.

Rush

Een goed voorbeeld van hoe het wel moet is te vinden in Ron Howard's film Rush uit 2013, een drama over de rivaliteit tussen James Hunt en Niki Lauda. Vooral Lauda werd akelig goed neergezet door acteur Daniel Brühl, geen eenvoudige taak gezien het eigenzinnige karakter van de recent overleden Oostenrijkse racelegende. Het is nog maar te bezien of de tot nu toe naamloze Senna-serie hetzelfde niveau kan bereiken.

2022

De verhaallijn van de serie zal beginnen met Senna's aankomst in Engeland in 1981, waar hij deelnam in het Formula Ford 1600 kampioenschap, en eindigt met zijn tragische dood tijdens de Grand Prix van San Marino in 1994.

De serie zal grotendeels op locatie worden opgenomen, met verscheidene internationale sets. Braziliaanse-Portugese en Engels gesproken versies zijn gepland. De release wordt verwacht in de loop van 2022 in meer dan 190 landen.