Nikita Mazepin koopt zich in bij Haas

Haas kiest voor de pegels. Notoire pay driver Nikita Mazepin mag in 2021 gaan aanschuiven bij de Amerikaanse formatie. Dat doet hij voornamelijk met het geld van zijn vader Dmitry, die groot geworden is met kunstmest.

Nikita Mazepin koopt zich in bij Haas

Russian collusion bij het Amerikaanse Haas F1 Team: F2-racer Nikita Mazepin is als eerste nieuwe coureur bevestigd na het ontslag van Kevin Magnussen en Romain Grosjean. Mazepin heeft een deal voor meerdere jaren getekend. De 21-jarige Rus is op dit moment derde in het Formule 2 kampioenschap na twee sterke races afgelopen weekend in Bahrein.

Raar luchtje

Mazepin wordt veel vergruisd door zijn rijke papa Dmitry, die vaak deuren voor hem openbreekt die anders waarschijnlijk dicht zouden blijven. Dmitry Mazepin heeft een fortuin vergaard als hoofd van de Uralchem Group, een chemisch concern dat zich specialiseert in kunstmest. Met de ietwat vreemd ruikende roebels zijn de Mazepins overal welkom. Zo heeft Nikita bij Mercedes mogen testen in 2019, zonder dat hij verder een rol van betekenis binnen het team kreeg.

Geen pannenkoek

Ondanks het stinkende pay driver label is Nikita Mazepin bepaald geen pannenkoek. Zijn resultaten in de Formule 3 waren niet om over naar huis te schrijven, maar de Rus leek zijn vorm te vinden in de GP3-serie. In 2018 werd hij daarin met vier overwinningen tweede achter de vorig jaar overleden Anthoine Hubert.

Zijn debuut in de Formule 2 met ART Grand Prix in 2019 was wederom geen succes met een 18de plek in het kampioenschap. Dit seizoen gaat het echter een stuk beter: met vijf podiums en twee overwinningen is Mazepin op dit moment nipt derde voor Ferrari-junior Robert Shwartzman en achter Ferrari-juniors Mick Schumacher en Callum Ilott.

2021 en verder

Haas heeft nog niet bekend gemaakt voor hoeveel seizoenen er getekend is. Ook is er over een potentiële teamgenoot nog niets bekend, maar de kaarten lijken richting Mick Schumacher te vallen. Testrijder Pietro Fittipaldi mag dit weekend invallen voor de gewonde Romain Grosjean, maar lijkt niet in de race om het tweede Haas stoeltje.

Haas teambaas Guenther Steiner is in ieder geval extatisch: "Ik ben erg blij dat Nikita Mazepin volgend seizoen voor het Haas F1 Team zal gaan rijden. Nikita heeft zijn talenten kracht bij gezet in de Formule 2 dit jaar met een set overwinningen en een handjevol podiums in wat een sterk tweede seizoen voor hem geweest is. He hij heeft zich ontwikkeld in een meer volwassen racer terwijl hij zich door de junior series werkte, met name in de GP3 Series, waar hij als tweede finishte in 2018, en natuurlijk in de Formule 2 de afgelopen twee seizoenen. Ik verheug me erop om te zien wat Nikita kan bereiken in de Formule 1 en we kijken er naar uit om hem de kans te geven om mee te strijden op het hoogste niveau van motorsport in de wereld. Met een record van 23 races op de kalender in het kampioenschap voor 2021 zal hij meer dan genoeg tijd op de baan krijgen om alle nuances van de Grand Prix racerij te leren."

Formule 1
  • Formula1.com