Kevin Magnussen ook weg bij Haas F1

Na teamgenoot Romain Grosjean heeft ook Kevin Magnussen de zak gekregen bij Haas. De Deen mag na vijf seizoenen elders zijn heil gaan zoeken.

Kevin Magnussen ook weg bij Haas F1

Haas Formule One Team heeft vandaag aangekondigd niet verder te gaan met Kevin Magnussen na 2020. Het nieuws komt kort nadat bekend gemaakt werd dat Romain Grosjean niet hoeft te rekenen op een stoeltje bij het team van Amerikaanse miljardair Gene Haas. De move komt niet bepaald als een verrassing gezien de prestaties en controverses die beide mannen op hun geweten hebben.

Magnussen

Als zoon van de teleurstellende Jan Magnussen, die een legende was in lagere formules maar geen potten brak in de Formule, begon Kevin zijn F1-carriere bij McLaren in 2014. Magnussen verving daar Sergio Perez, die aan de stok gekregen had met het team en Jenson Button. Tijdens de Australische Grand Prix wist hij in zijn eerste race meteen een podium te scoren met een tweede plek, nadat de Red Bull van Daniel Ricciardo gediskwalificeerd was voor illegale fuel flow.

Kevin reed een race voor de McLaren-Honda formatie nadat Fernando Alonso een bizar testongeluk had, maar zat in 2015 verder op de reservebank. In 2016 schoof hij door naar Renault. Dat partnerschap was echter van korte duur. Magnussen wees een contract bij Renault af en tekende voor Haas in 2017. Dit maakt hem tot nu toe de enige coureur die met alle vier motorfabrikanten in het hybride-tijdperk gereden heeft.

Magnussen viel niet zozeer op door zijn snelheid, maar meer door zijn absoluut compromisloze stijl van verdedigen. Kevin maakte zijn auto vaak breder dan de glimlach van Ricciardo, wat dikwijls leidde tot een penalty of een crash. De Deen zat er echter niet zo mee, wat duidelijk werd uit zijn beruchte "Suck my balls honey" aan het adres van Nico Hulkenberg.

2021

Zoals het nu lijkt zijn de opties voor Kevin Magnussen beperkt. Zijn reputatie is nog niet zo slecht als die van zijn teamgenoot en hij sleept vaak meer uit de Haas dan eigenlijk mogelijk is. Er zijn echter weinig stoeltjes beschikbaar.

Alfa Romeo lijkt te gaan voor een partnerschap tussen oude rot Kimi Raikkonen en Ferrari-junior Mick Schumacher en Red Bull zit niet bepaald te wachten op hem als tweede rijder. Naar alle waarschijnlijkheid zal Kevin daarom overstappen naar Indycar of de Formule E. Voor Le Mans lijkt zijn rijstijl namelijk niet echt geschikt.

Wie Haas binnen gaat halen is ook nog niet bekend. Wel zijn er genoeg free agents: Nico Hulkenberg, Sergio Perez en Ferrari-junioren Callum Ilot en Robert Shwartzman maken allemaal kans op de stoeltjes. De grootste kaper op de kust is echter Nikita Mazepin, die via zijn vader een gigantische zak geld mee kan nemen.

Formule 1
  • Haas Formula One Team