Pietro Fittipaldi vervangt Romain Grosjean voor de Sakhir Grand Prix

Test en reservecoureur Pietro Fittipaldi zal de gewonde Romain Grosjean volgende week vervangen bij de Grand Prix van Sakhir. De race op de 'oval' wordt het debuut voor de kleinzoon van de oude wereldkampioen.

Pietro Fittipaldi vervangt Romain Grosjean voor de Sakhir Grand Prix

"Elk nadeel heb z'n voordeel", zo zei een bepaalde voetbalgrootheid graag. De ongelooflijke crash van Romain Grosjean ontsnapt niet aan die wijsheid. Wonder boven wonder kon de Fransman na een impact van meer dan 50 G uit zijn brandende Haas kruipen, die haast versmolten was met de stalen vangrail.

Aanvankelijk werd gedacht dat hij een gebroken rib opgelopen had, maar röntgenfoto's hebben uitgewezen dat Grosjean vrijwel ongedeerd is. Door de lichte brandwonden die Romain bij het incident opliep aan zijn handen zal hij de tweede race in Bahrein dit weekend echter alsnog over moeten slaan.

Onverwacht debuut

Dankzij het onfortuinlijke ongeval krijgt Haas' reserve en testrijder Pietro Fittipaldi de kans van zijn leven. Hij mag de VF-20 gaan besturen tijdens de Grand Prix van Sakhir, op de 'semi-oval'-layout van het circuit van Bahrein.

Hoe wrang het ook klinkt: met Nikita Mazepin en Mick Schumacher in aantocht had de 24-jarige Braziliaan deze kans zonder de horrorcrash van zijn teamgenoot waarschijnlijk niet gehad

Beroemde naam

Maar wie is dan die Fittipaldi? Pietro Fittipaldi da Cruz, zoals hij voluit heet, is de kleinzoon van tweevoudig wereldkampioen Emerson Fittipaldi en de broer van Formule 3-coureur Enzo Fittipaldi. Pietro was het afgelopen jaar actief in de F3 Asian Championship, waar hij vijfde overall werd.

Verder heeft hij zich laten zien in de NASCAR Whelen All American Series, de Formule 4, Indycar, DTM, Super Formula en LMP2. Zijn grootste prestaties zijn titels in de Protyre Formula Renault Series (2014) en de Formula Renault V8 3.5 (2017).

Pietro vulde het grootste gedeelte van het huidige seizoen met zijn rol bij Haas F1 en heeft daarom sinds februari eigenlijk niet meer geracet. We zijn benieuwd of hij het kunstje niet verleerd is.

Formule 1
  • Formula 1