Hoe goed gaat Oliver Bearman het doen in Baku?

Oliver Bearman stapt dit weekend in bij Haas als vervanger van Kevin Magnussen. Het circuit van Baku is bepaald geen makkelijke als rookie. Hoe verging het Bearman in het verleden op dit circuit?

Oliver Bearman van Haas

Oliver Bearman maakte eerder dit jaar natuurlijk al zijn debuut in de Formule 1. In Saoedi-Arabië stapte hij onverwachts in bij Ferrari, toen Carlos Sainz plotseling naar het ziekenhuis moest met een blindedarmontsteking. Daar hield Bearman zich prima staande en eindigde hij als zevende.

Maar dit weekend is een heel andere situatie. De Haas waar hij nu instapt is in de verste verte niet te vergelijken met de Ferrari. En hoewel Jeddah ook bepaald geen makkelijk circuit is, staat Baku erom bekend bijzonder lastig te zijn. Het wordt een flinke taak voor Bearman. Maar gelukkig voor hem, heeft hij al wat ervaring in Azerbeidzjan.

Formule 2 van 2023

Vorig jaar had Bearman zijn eerste seizoen in de Formule 2. Baku was de vierde race op de kalender, na Bahrein, Saoedi-Arabië en Australië. Bearman had een oké seizoen tot aan dat moment, maar niet heel bijzonder. Er werd dus ook niet al te veel van hem verwacht bij de aftocht naar Azerbeidzjan.

Maar die verwachting zette Bearman meteen recht. In de kwalificatie veroverde Bearman zijn eerste pole position in de Formule 2. Het gat naar de nummer twee was slechts 0.012 seconden, maar het was genoeg voor de eerste startplek.

Maar eerst stond de sprintrace nog op de planning. In de Formule 2 is het zo dat de top tien omgedraaid wordt in de startopstelling van de sprintrace. In andere woorden: Bearman’s pole position zette hem op de tiende plek in de sprintrace. Eigenlijk de negende plek vanwege een gridstraf van een andere coureur, maar nog steeds dezelfde startrij. In de chaos tijdens de opening hield hij de auto heel en klom hij langzaamaan verder naar voren.

Dat bleek uiteindelijk perfect uit te pakken, want bij een late Safety Car was Bearman ongeveer de enige van de kopgroep die niet in de muur zat bij de herstart. Zijn teamgenoot Fred Vesti was de enige overgebleven concurrent. Met een geweldige bochtencombinatie wist Bearman Vesti net op tijd in te halen. Vlak nadat Bearman namelijk de leiding pakte, werd de Safety Car opnieuw ingezet en eindigde de race onder de Safety Car. Bearman had daarvoor - voor de goede orde - ook nog eventjes de snelste raceronde veroverd.

Een dag later stond de hoofdrace op het programma, waar Bearman dus vanaf pole begon. Dit was een stuk minder spannend voor Bearman. Hoewel uiteindelijke kampioen Theo Pourchaire het hem nog een paar keer moeilijk maakte, was Bearman oppermachtig in de race en ging hij de finishlijn over met een ruime voorsprong van 2,5 seconde. In de Formule 2 telt dat als een zeer ruime voorsprong.

Gaat Bearman deze heldendaden dit weekend herhalen? Zeer waarschijnlijk niet. Maar deze voorbeelden geven wel aan dat Bearman zich prima op zijn gemak voelt op het circuit van Baku. En wie weet, Nico Hulkenberg heeft aangegeven dat de Haas een prima auto is in de kwalificatie. Met een beetje een goede kwalificatie kan Bearman misschien een goed resultaat afdwingen en Haas een paar kostbare punten opleveren.

Formule 1
  • NL Beeld / Pro Shots