Russische Haas livery misschien illegaal

Doping waakhond WADA is een onderzoek gestart naar de legaliteit van de op de Russische vlag geïnspireerde livery van de nieuwe Haas. De kleuren zouden een inbreuk zijn op sancties ingesteld tegen Rusland.

Russische Haas livery misschien illegaal

De gisteren gepresenteerde Haas VF21 zorgde voor de nodige opschudding. De auto is versierd met de kleuren van nieuwe sponsor Uralkali, een kunstmestgigant waarvan Dmitry Mazepin meerderheidsaandeelhouder is. Juist, de vader van. Het kleurenschema is toevallig vrijwel hetzelfde als die van de Russische vlag. Zo'n livery op een Amerikaanse auto is al vreemd genoeg, maar volgens de World Anti-Doping Agency (WADA) zijn de kleuren waarschijnlijk zelfs illegaal.

Dopingschandaal

Als gevolg van sancties na het dopingschandaal bij de Olympische Zomerspelen van 2012 is het namelijk verboden voor Russische atleten om hun land te vertegenwoordigen. Het verbod opgelegd door de Court of Arbitration for Sport (CAS) werd voor 2021 ook toegepast op autocoureurs. Mannen zoals Nikita Mazepin mogen dus geen vlag voeren en rijden onder een neutrale licentie. Daarbij is het zelfs verboden om de woorden 'Rusland' of 'Russisch' af te beelden.

Grijs gebied

Het verbod heeft echter geen specifieke clausules voor de autosport. Alleen het tonen van nationale emblemen of symbolen op kleiding, uitrusting of andere persoonlijke bezittingen is verboden. Dat zegt dus niets over kleuren op een auto die eigendom is van een team, en niet de coureur. Aan de andere kant zou de auto gezien kunnen worden als uitrusting. De WADA wil onderzoeken of er in dit grijze gebied alsnog ruimte is om de Russische kleuren te verbannen van de VF21.

Niets aan de hand

Bij Haas zijn ze er zeker van dat er niets aan de hand is. Teamchef Guenther Steiner ziet niet wat er mis is met het gebruiken van kleuren die toevallig voorkomen in de verbannen vlag: "Natuurlijk kunnen we niet de Russische vlag gebruiken als de Russische vlag, maar je kunt kleuren op een auto gebruiken. Uiteindelijk is het de atleet die de Russische vlag niet mag tonen en niet het team. Het team is een Amerikaans team."

Vooralsnog is de FIA het daar mee eens: "Het team heeft bij de FIA om duidelijkheid gevraagd wat betreft de livery. Het CAS-besluit verbiedt het gebruik van de kleuren van de Russische vlag niet."

Mazepin

In de tussentijd is Nikita Mazepin nog druk op zoek naar neutrale nationaliteit om zich onder te registreren. De debutant betreurde het dat het verbod juist in zijn eerste seizoen van kracht werd: "Op dit moment ben ik nog aan het discussiëren hoe ik geregistreerd zal worden. Er is nog geen beslissing."

Formule 1
  • Haas Formula 1 Team