Miljardairsruzie om overname Force India nog niet voorbij

Vlak nadat Lawrence Stroll met een paar miljardairsvrienden Force India overnam, trok Dmitri Mazepin aan de bel: hij had een beter bod gedaan, waarom kreeg hij de tent niet? De Rus is nu naar de rechter gestapt om het antwoord daarop te krijgen.

Toen Force India een paar maanden terug echt helemaal geen geld meer had, kreeg het bedrijf surseance van betaling. Het betekende ook dat er een nieuwe geldschieter moest komen. Volgens de bewindvoerders die werden aangesteld om de belangen van de schuldeisers te behartigen moest het ook een partij worden met een racehart, niet zomaar een rijkaard.

Er kwamen verschillende biedingen binnen, maar uiteindelijk koos het bedrijf dat de bewindvoering deed, FRP Advisory, voor het consortium Racing Point van Lawrence Stroll. De vader van Lance ging er met de buit vandoor (en gaat zijn zoon uiteraard in de wagen parkeren). 

Dmitri Mazepin wilde eigenlijk net zo'n truc uithalen: als hij Force India had gekregen, zou hij zoonlief Nikita Mazepin in de auto zetten. Niet heel raar, de jonge Rus was immers al Force India Junior. Het avontuur ging echter niet door, aangezien de bewindvoerders voor Angelsaksisch modegeld kozen in plaats van Russische olieroebels.

Mazepin, die aan het hoofd van UralKali staat, is nu naar de rechter gestapt om te kijken of er nog wat te redden valt. Hij heeft FRP Advisory gedagvaard om opheldering te eisen over het accepteren van het aanzienlijk inferieure bod van Stroll c.s.

De persverklaring van het bedrijf luidt als volgt: "Despite Uralkali’s generous offer for the business and assets, which we believe was the best bid on the table, the administrators chose to enter into an exclusivity arrangement with another bidder and subsequently refused to reengage with Uralkali."

Dat lijkt een formaliteit, maar de Russen beweren echter dat de belangen van zowel schuldeisers, als de voormalige aandeelhouders zijn geschaad. Als FRP het bod van UralKali had aangenomen waren niet alleen de schulden van het bedrijf voldaan, maar was er ook geld overgebleven voor de voormalig aandeelhouders (waaronder de Nederlandse familie van Michiel Mol).

FRP ontkent overigens dat de dagvaarding met daarin een claim bij ze is aangekomen. Het kan zijn dat het tijdsverschil tussen de Oeral en London de discrepantie tussen de persverklaring van de bedrijven opheldert: als het in Berezniki (waar UralKali zetelt) 09:00 uur is, is het in Londen nog 04:00 uur in de nacht.

Mocht de juridische tekst vandaag arriveren dan zal FRP zich verweren: "The Joint Administrators to Force India Formula One Team Limited note that Uralkali issued a press release this morning detailing how a claim has been issued against us in High Court in London. No such claim has been received by us or, as far as we are aware, by the Court. If a claim is issued it will be defended vigorously." Zo wordt Formule 1 buiten de baan binnenkort misschien spannender dan op de baan.