'Miami Grand Prix gaat Grand Prix van Spanje verdrijven' 

De nieuwe race rond een footballstadion zal waarschijnlijk een Europese Grand Prix van de kalender drukken.

'Miami Grand Prix gaat Grand Prix van Spanje verdrijven' 

De Formule 1 is de laatste tijd druk bezig om haar wereldwijde marktaandeel uit te breiden. Onder het leiderschap van Amerikaanse mediagigant Liberty Media probeert de F1 nieuwe markten aan te boren in Zuid-Oost Azië en Noord-Amerika. Zelfs een terugkeer naar het Afrikaanse continent staat op het verlanglijstje.

23 races

Een goed voorbeeld hiervan is de recent aangekondigde Grand Prix van Miami. De race is het laatste hoofdstuk in 60-jarige strijd van de Formule 1 om voet aan de grond te krijgen in de States. Een straatrace rond een footballstadion, Amerikaanser kan bijna niet.

Na Saoedi-Arabië is de Grand Prix de tweede toevoeging aan de kalender, die tegenwoordig een recordbrekende 23-races telt. Het is echter niet de bedoeling dat Miami nummer 24 wordt. Om ruimte te maken voor de derde Noord-Amerikaanse GP zal waarschijnlijk een van de Europese races opgeofferd moeten worden, aldus F1 CEO Stefano Domenicali: “Ik denk dat het een mogelijkheid is want we moeten realistisch zijn, we kunnen niet 52 weekenden in de Formule 1 hebben.

Catalunya

Als we het lijstje van de bestaande Europese races af gaan zien we dat Paul Ricard, Silverstone, Monza, Spa Francorchamps, Zandvoort, de Hungaroring en de Red Bull Ring voorlopig safe zitten. Ondanks hun populariteit tellen Imola en Portimao tellen niet mee: dat zijn helaas gewoon corona-invallers. Het Spaanse Circuit de Catalunya zit echter wel in de gevarenzone. Het circuit komt dit jaar namelijk aan het einde van een eenjarig contract.

Gezien de overvloed aan Europese races die dicht genoeg bij Spanje liggen om voor te reizen (zodra dat weer mag) is het voor de F1 logisch om de Grand Prix op te offeren voor een race in een zich nog ontwikkelende markt. Daarnaast kan de Miami Grand Prix gekoppeld worden aan de races in Austin, Canada en Mexico om de logistieke kosten te drukken.

Geen gemis

De baan bij Barcelona doet onder normale omstandigheden dienst als testcircuit aan het begin van en midden in het seizoen. Hierdoor hebben de teams een enorme schat data, wat de races vaak veel te voorspelbaar maakt. De layout helpt daar ook niet aan mee: er zijn weinig inhaalmogelijkheden dankzij het gebrek aan harde remzones en de overvloed aan mid-speed bochten waar F1-wagens elkaar niet goed kunnen volgen.

Wat dat betreft belooft het Miami Gardens-circuit op het eerste gezicht meer. We kunnen welgeteld drie harde remzones ontdekken. Daar staat tegenover dat niet duidelijk is hoe smal het stratencircuit zal worden. Het spektakel van de race rond het stadion zal het kijkerspubliek misschien wel beter wakker houden dan de zielloze leegte van Catalunya.

Barcelona zet door

Circuit-eigenaar Josep Lluis Santamaria is niet van plan zich gewonnen te geven. Ondanks de dreiging vanuit Miami zet hij vol in op een langdurig contract met de Formule 1: "We zetten in op een contract voor langere termijn, minstens vijf jaar. We kunnen niet de benodigde investeringen doen als we steeds eenjarige contracten met de Formule 1 sluiten en niet verzekerd zijn van enige continuïteit."

Formule 1
  • Formula 1