'Formule 1 moet net zo leuk als Super Bowl worden'

Hee, daar is weer een proefballon van Formule 1-eigenaar Liberty Media. Om meer kijkers voor het autospektakel te trekken gaan de organisatoren naar de eindstrijd van het American Football kijken. Kom er maar in met 'wardrobe malfunctions'.

Iedere Formule 1-race moet een met de Super Bowl vergelijkbaar evenement worden. Voorlopig houdt dat niet in dat de race iedere veertig seconden stilgelegd hoeft te worden voor een reclameblok, maar het gaat voornamelijk om de sfeer naast de baan. De drie dagen met vrije trainingen, kwalificatie en het racen zijn niet genoeg, de events moeten een complete week gaan duren. Het idee daarachter is, volgens een anonieme manager van Liberty Media, om zo nieuwe sponsors en nieuwe fans aan te trekken. De naamloze zegt tegen The Financial Times  dat er ook gekeken wordt naar meer plaatsen in de VS om races te organiseren. Daarbij wordt nu gedacht aan New York, Los Angeles, Las Vegas en Miami.

Tegen de krant gaat de manager vooral te keer tegen het gebrek aan gebruik van nieuwe media: "There’s no marketing, no research, no data, no digital platforms. This sport has unique global content and hasn’t done enough to take advantage of that. We need to build the rivalries and enable people to understand the technology that goes into the sport." Vooral het laatste punt doet de anonimus pijn: "There’s probably no sport more associated with technology and yet we don’t have a technology sponsor." Daarbij raakt hij een belangrijk punt, een technologische titelpartner kan het autoracen naar een veel groter publiek brengen. Daarbij denkt hij aan Virtual Reality om het publiek in de race te kunnen brengen. 

Sinds de overstap van gratis kanalen naar betaalzenders is vooral in Azië een groot deel van het publiek opgestapt. Waarom zou je ook betalen voor iets dat je eerst nog gratis kon zien, terwijl er in feite niks nieuws is? Allereerst moet overigens West Europa worden terugveroverd, want de races voelen alsof het hier vijftien jaar geleden is. Daarna zijn de nieuwe circuits in de VS aan de beurt. Het is voor Liberty Media nog even wachten totdat Bernie Ecclestone een stapje opzij doet voordat ze echt aan de gang kunnen.

Het gaat dus nog wel even duren voordat we Max Verstappen met een wardrobe malfunction in de halftimeshow zien optreden met Frans Bauer. Toch is dat een beetje de kant die de Amerikanen op willen met het racefeest.