Vietnamees F1-circuit is klaar, maar wat doet coronapaniek?

Heuglijk nieuws uit China's buurland Vietnam: het nieuwe circuit in hoofdstad Hanoi is klaar voor de Formule 1. Net als Zandvoort is het ruim op tijd klaar voor de Grand Prix. Er is echter wat onduidelijkheid gerezen of de race wel door kan gaan.

Vietnam

Laten we beginnen met het blije nieuws. Ook in Vietnam zijn de bouwers klaar met het nieuwe circuit en de Grand Prix op 5 april kan daarom gewoon doorgaan. Waar de bouwers in Zandvoort alleen maar wat nieuws asfalt hoefden te leggen en een paar zandheuvels hoefde te verplaatsen was het in Hanoi wat meer werk. In Vietnam lag nog helemaal geen circuit op de plek waar geracet gaat worden. Sterker nog, er lag alleen een gepland kantorendistrict en een stadion. Inmiddels zijn er ook allerlei gebouwen in de omgeving bij gekomen.

De organisatie is er trots op dat alle bouwmaterialen rechtstreeks uit Vietnam zijn gekomen. Daar is nog een extra punt van de orde bij: ze komen dus niet uit China. Voornamelijk dat zal nu plezierig uitkomen omdat er dus geen coronavirus is geïmporteerd.

Coronapaniek

Het blije nieuws ten spijt zijn er ook donkere wolken. Doordat het virus inmiddels ook in Noord-Italië rondwaart (en zelfs de Zwitsers in paniek raken) is er een reisprobleem. Ferrari zit vlakbij een virushaard en ook Scuderia AlphaTauri huist in de buurt van een haard. Beide teams hebben hun medewerkers die echt in een Red Zone wonen al bevolen om thuis te blijven. Daarmee is de kous echter niet af. Sommige landen laten de inwoners van die gebieden helemaal niet meer binnen. Dat maakt het voor de teams onmogelijk om hun ervaren monteurs mee te nemen.

Na de GP van Australië zouden veel teams via Dubai naar Bahrein afreizen voor de tweede. Door restricties in verband met het virus kan dat echter niet.

De race in Vietnam staat ook op de wip omdat er een virushaard op 40 kilometer van hoofdstad Hanoi ligt. Tel daar de reisrestricties van de Noord-Italianen bij op en het wordt heel lastig om een compleet veld aan de start te zetten.

De redacteurs van RacingNews365 durven zelfs al te stellen "Zandvoort mogelijk seizoensstart". Of het echt zo ver gaat komen dat er vier races worden afgelast (of verplaatst) weet niemand. Het is nauwelijks voor te stellen, maar Bernie Ecclestone is de baas niet meer. Ten tijde van het bewind van de Britse bejaarde miljardair hadden we kunnen stellen: 'Het virus wijkt voor Bernie', maar beursgenoteerd Liberty Media gaat vast niet zo ver.