Ontwerpers Formule 1-circuit beloven spannende races in Vietnam

Vanaf volgend jaar staat de Grand Prix van Vietnam in Hanoi op de Formule 1-kalender. Voor die gelegenheid bouwt Herman Tilke nu een nieuw stratencircuit in het Aziatische land. En de bouwers beloven volop actie op de baan.

De familie Tilke heeft een soort monopolie op het ontwerpen van Formule 1-circuits. Na vader Hermann Tilke is nu zoon Carsten Tilke ontwerper van het nieuwe asfaltlint in de Vietnamese hoofdstad. Wonderlijk, want hoewel de banen van Tilke op papier schitterend zijn, echt leuk zijn de races op de door de Duitsers ontworpen circuits niet.

De 5,5 kilometer lange omloop in Hanoi moet echter genoeg spanning gaan leveren volgens ontwerper Tilke (junior). Hij sprak met F1 Racing over zijn ontwerp: "FOM (Formula One Management, red) heeft veel input geleverd, zij waren nauw betrokken bij het ontwerp. Het moest niet alleen vanuit het perspectief van de coureur een goede baan worden, er moesten ook genoeg plekken zijn om in te halen. Daar hebben we met onder meer behulp van simulaties naar gezocht."

Een recht stuk van 1,5 kilometer lengte, met aan het eind een scherpe bocht, moet ervoor zorgen dat de coureurs elkaar kunnen inhalen. Op die plek komt ook een stadiongedeelte zoals dat in Mexico succesvol in het vernieuwde circuit Hermanos Rodriguez is geïntegreerd. Daarnaast komt er volgens Tilke "Een technisch stuk met hoge snelheden maar zonder uitloopstroken, geen ruimte voor fouten dus." 

Met de circuits van de Tilkes weet je het nooit. In Istanbul was de baan geweldig, maar kwam er helaas geen publiek. Het circuit in Baku heeft nu een 50-50 verhouding voor gaap, en superspannend. We kunnen Hanoi nog het voordeel van de twijfel geven, al zeggen veel coureurs dat ze hun hart vasthouden voor voorspelbare races.