'Grand Prix van Canada afgelast vanwege COVID'

Volgens lokale bronnen gaat de race in Montreal niet door vanwege de gezondheidsrisico's.

'Grand Prix van Canada afgelast vanwege COVID'

Na de chaos van 2020 lijkt de Formule 1 de kalender voor dit seizoen redelijk op de rails te hebben. Afgezien van het uitstellen van de Grand Prix van Australië gaat het tot nu toe allemaal vrij soepel. Als het aan de lokale overheid van Montreal ligt komt daar echter verandering in. Volgens het Franstalige Radio Canada is het bureau van volksgezondheid van Montreal categorisch tegen het houden van de race.

Federaal vs lokaal

Montreal staat lijnrecht tegenover de hogere federale overheid van de provincie Quebec. Volgens de federale instantie is het prima mogelijk om de Grand Prix te laten plaatsvinden, zolang er een duidelijke bubbel gecreëerd wordt. Door de race achter gesloten deuren te houden en speciale hotels met prive-transport voor de teams te reserveren moet het risico op de verspreiding van het virus verkleind worden.

Derde golf

Volgens Dr. Mylène Drouin, Montreal's secretaris van volksgezondheid, is dat echter niet voldoende. Het huisvesten van 2.500 mensen op het circuit zou temidden van de derde golf en de nieuwe corona-varianten te risicovol zijn. Daarnaast heeft de federale overheid geen specifieke quarantaine-maatregelen voor de binnenkomende teams aangekondigd. Buitenlandse bezoekers aan Canada moeten normaal gesproken uit voorzorg veertien dagen in isolatie doorbrengen. Met slechts een week tussen de Grand Prix van Azerbeidzjan en de race op Montreal is dat voor de Formule 1 echter geen optie.

Politiek gevecht

De nationale Minister van Volksgezondheid en de secretaris van Quebec zijn nog druk in gesprek met hun lokale collega om de race alsnog door te laten gaan. Minister van Toerisme Caroline Proulx en Minister van Economie en Innovatie Pierre Fitgibbon zijn namelijk bang dat de Grand Prix op losse schroeven komt te staan door een tweede afzegging op rij.

Contractbreuk

De overeenkomst loopt officieel nog tot 2029, maar de Formule 1 zou het afgelasten van de race kunnen zien als contractbreuk. Dit zou desastreus zijn voor Montreal, aangezien de Grand Prix de grootste toeristische trekpleister is voor de stad. Fitzgibbon hamert erop dat het doorgaan van de race van 2021 essentieel is voor het voortbestaan van het evenement. Promotor François Dumontier heeft geweigerd interviews te geven totdat de federale overheid met een officieel statement komt.

Formule 1
  • Mercedes Petronas Formula 1 Team