F1 Flashback: die andere keer dat Lewis het rode licht niet zag

Lewis Hamilton zag op Monza het rode licht niet toen hij de pits binnen kwam. Twaalf jaar eerder had hij er ook moeite mee bij het uitrijden van de pits in Montreal.

F1 Flashback: die andere keer dat Lewis het rode licht niet zag

Afgelopen weekend gooide Lewis Hamilton op controversiële wijze de overwinning weg door de pit lane in te rijden terwijl deze dicht was. Een zeldzame fout van de zesvoudig wereldkampioen, zou je denken. In het prille begin van zijn carriere had de Brit echter een vergelijkbaar incident.

Safety car

Terwijl Lewis in zijn McLaren aan de leiding ging van de Grand Prix van Canada in 2008 zette Adrian Sutil zijn Force India stil op de exit van bocht 3 nadat de versnellingsbak het begaf. Sutil stond niet op een gevaarlijke plek, maar toen zijn auto in brand vloog vond de wedstrijdleiding het toch tijd voor een safety car.

Hamilton zag het gat van 5 seconden naar BMW Sauber-coureur Robert Kubica verdwijnen en kwam samen met de top zes binnen voor banden en brandstof. Zowel Kimi Raikkonen in de Ferrari als Kubica waren echter eerder weg dan de McLaren. Zij aan zij reden de twee de pitsstraat door.

Pit Exit Closed

Midden in hun onderlinge gevecht trapten beide mannen ineens op de rem. Omdat de safety car met de rest van het veld op dat moment net de pits langsreed, was de exit van de pitsstraat dicht gegaan. Voor Hamilton kwam die memo echter iets te laat.

Met minimale vertraging knalde de McLaren vol in de versnellingsbak van Kimi's Ferrari. Ook toekomstige teamgenoot Nico Rosberg zat niet op te letten en tikte de voorvleugel van zijn Williams stuk op de staart van Hamilton's wagen.

Schaamte

Met een kapotte achtervleugel wist Raikkonen dat doorgaan geen zin meer had. Ook Hamilton kreeg zijn auto niet meer aan de praat en moest opgeven. De altijd subtiele Fin wees bij de wandeling terug naar de pits Lewis nog even fijntjes op het rode licht. Rosberg kon door om een nieuwe vleugel te halen, maar de lachende vierde was Robert Kubica.

Hammy, bedankt

Het uitvallen van zijn twee grootste rivalen maakte zijn eerste (en uiteindelijk enige) overwinning mogelijk. Dankzij teamgenoot Nick Heidfeld werd het zelfs een 1-2 voor BMW Sauber, de eerste en enige die het team in haar korte bestaan zou scoren. Ook was het de eerste en enige overwinning voor een Poolse F1-coureur.

Net zoals op Monza werd door klunzig foutje van Hamilton de race in Montreal een stuk spannender en kwam er nieuwe Grand Prix winnaar uit de bus. Wat ons betreft mag hij dat wel vaker doen.