Formule 1 Zandvoort: 'Publiek te groot risico'

Het mag in tijden van lockdown eigenlijk geen verrassing heten: de Grand Prix van Nederland zal naar alle waarschijnlijkheid zonder publiek verreden worden.

Formule 1 Zandvoort: 'Publiek te groot risico'

Het houdt maar niet op. Na de afgelaste race van 2020 komt de Grand Prix op Zandvoort die jaar weer onder druk te staan. De hoge besmettingscijfers van het gevreesde coronavirus houden aan, en de nieuwe Britse variant heeft voor nog meer paniek gezorgd. September lijkt misschien nog ver weg, maar temidden van de extra zware lockdown, avondklok en reisrestricties ziet de toekomst er niet rooskleurig uit voor grote sportevenementen.

Vergeet het maar

In een interview met het AD zegt immunoloog Ger Rijkers dat een Grand Prix zelfs met maximaal 100.000 man zo goed als onmogelijk is: "Zelfs al zou het grootste gedeelte van Nederland tegen die tijd gevaccineerd zijn, dan neem je nog een heel groot risico als je met zo veel man op elkaar gaat zitten."

Zelfs sneltests aan de poort zouden volgens Rijkers geen praktische oplossing zijn: "Als dat per persoon vijf minuten duurt, ben je de hele dag bezig. En zie de mensen die positief testen maar eens weg te krijgen. Ik voorzie alleen maar problemen."

Volgens Rijkers zou de organisatie van Zandvoort zich dan maar aan moeten passen aan een race met alleen TV-publiek, net zoals andere circuits dat in 2020 noodgedwongen gedaan hebben.

Geen inkomsten

Dat laatste is echter eigenlijk geen optie. In tegenstelling tot andere races op de kalender kan de Dutch Grand Prix niet leven van overheidsfondsen of donaties van rijke sjeiks of enorme sponsoren. Zonder de inkomsten van de ticketverkoop komt de organisatie niet ver. Een race zonder publiek werd daarom in 2020 afgeblazen.

De noodzaak om met publiek te rijden kan het evenement echter duur komen te staan, mocht het zover komen dat de Grand Prix opnieuw afgelast wordt. Formule 1-eigenaar Liberty Media heeft er de laatste tijd flink op gehamerd dat het geen verdere wijzigingen wil zien aan de kalender van 2021.

Als Zandvoort de boel opnieuw afblaast kan dat nog wel eens verkeerd vallen bij de Amerikanen. De sport is hier zo populair geworden dat Liberty overal dollartekens ziet. Het opnieuw missen van die cashflow zou de vertrouwensband kunnen schaden. In dat geval zullen we wellicht nooit een terugkeer van de Formule 1 zien in ons koude kikkerlandje.

Goede hoop

Als Sportief Directeur van de Dutch Grand Prix blijft Jan Lammers ondanks alles toch voorzichtig positief: "We kunnen het ons niet veroorloven om te huilen vóór de pijn. Wij zijn nog steeds blij met de datum van 5 september. En we hopen dat het goede nieuws de komende tijd het slechte nieuws verdrijft. Komt er een concrete vraag in die richting, dan hebben we iets om over na te denken."

Gedragsbioloog Patrick van Veen valt Lammers bij: "[Medici] kijken naar besmettingscijfers. Ik vind boeiender: ga je er aan dood, of word je ernstig ziek? Rond de zomer, dat mogen we nu aannemen, zijn de risicogroepen gevaccineerd. Dan moeten we daarna ruimte gaan bieden aan groepen die niet zo gevoelig zijn voor dit virus. We hoeven niet in paniek te raken als mensen dan nog besmet raken. Voorheen zochten we elkaar in het griepseizoen toch ook massaal op? De kans dat je als zeventig-minner sterft aan corona, is minimaal. Met wat we nu weten zeg ik: die grand prix kan doorgaan."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool