Zandvoort: 'Geen zin om na te denken over GP zonder publiek'

De anderhalve meter samenleving is wellicht een blijvertje en dan hebben publiekssporten ineens een probleem. Want waar laat je het publiek? Jan Lammers van de Dutch GP heeft er nog niet over nagedacht: 'De vraag is nog niet gesteld.'

Jan Lammers Max Verstappen

Wanneer kan het Formule 1-seizoen nou eindelijk echt van start gaan? Niemand weet het. Hoewel het erop lijkt dat Oostenrijk wellicht de primeur krijgt met twee races op rij, is nog niets zeker. De vraag is ook nog of er wel publiek bij de Grands Prix toegelaten kan worden.

Ross Brawn wil dit jaar alsnog achttien tot negentien races laten verrijden. Dan is het wel zaak om te gaan beginnen. Eén van de overwegingen is om dan geen publiek toe te laten. Op die manier kan de kans dat het virus zich verspreidt geminimaliseerd worden.

Als het seizoen start met de dubbele dubbel in Oostenrijk en Engeland kan het circus in vier weken meteen vier races afwerken. Frankrijk is wellicht ook mogelijk, misschien wel zonder publiek. En dan komt het grote kunst en vliegwerk in de kalender. Eerder werd gedacht aan augustus als een mogelijke datum waarop de Grand Prix van Nederland alsnog in Zandvoort wordt gereden. Wellicht óók zonder publiek. Sportief directeur Jan Lammers zegt dat over die mogelijkheid eigenlijk nog niet is nagedacht. Tegen GPUpdate zei Lammers: "Het is zeker niet iets waar wij aan denken." Natuurlijk denkt hij er ook liever niet over na, maar als wat dan als de Formule 1 erom vraagt? "Als ons die vraag wordt gesteld, zullen we er serieus over moeten nadenken of het een optie is. Maar het is niet iets wat we zelf voor ogen hebben." Lammers wil de optie pas gaan overwegen als de vraag daadwerkelijk wordt gesteld, want de terugkeer van de Formule 1 in Nederland zonder publiek, tja daar zit dan ook weer niemand op te wachten. Toch?