Imola toch zonder publiek

De Italiaanse overheid heeft op het laatste moment de deuren dichtgesmeten voor de Grand Prix van Emilia Romagna op Imola. Aangescherpte lockdown-regels hebben de plannen voor 13.000 toeschouwers op het iconische circuit van de kaart geveegd.

Imola toch zonder publiek

De Grand Prix van Emilia Romagna moet het helaas zonder publiek gaan doen, aldus Autosport. Italiaanse premier Giuseppe heeft een nieuw pakket aan restricties afgekondigd in de strijd tegen het COVID-19 virus. Onderdeel van deze maatregelen is een totaal verbod op publiek bij grote evenementen, waardoor de race op Imola achter gesloten deuren zal moeten plaatsvinden.

Italië? San Marino?

Imola was voorheen bekend als de thuisbasis van de Grand Prix van San Marino van 1981 tot 2006. Het circuit is echter niet gelegen in het kleine republiekje. Imola ligt gewoon in Italië, veertig kilometer van Bologna, maar werd vernoemd naar San Marino vanwege het bestaan van de Italiaanse Grand Prix op Monza. Het circuit moet zich dus houden aan de orders van premier Conte. Waarom de Formule 1 besloten heeft de race voor 2020 te vernoemen naar de regio weet niemand.

13.000

De organisatie had aanvankelijk voorzieningen getroffen voor 13.000 toeschouwers. Daarnaast waren er plannen om VIP-hospitality te verzorgen voor lokale sponsors en overheidsfunctionarissen. Met goedkeuring van de FIA en F1 had de organisatie al de nodige voorbereidingen getroffen en dus veel geld uitgegeven om het circuit corona-proof te maken.

Niet alle tickets waren al verkocht, maar de verwachting was dat geïnteresseerde fans aan het afwachten waren of de vergunning ingetrokken zou worden. Die fans hebben helaas gelijk gekregen. Het nieuws komt na een soortgelijke aankondiging van de organisatie van de Grand Prix van Turkije op Istanbul Park, waar eigenlijk 100.000 fans plaats hadden moeten nemen.

Kortdag

Imola's baas Uberto Selvatico Estense betreurt de beslissing van de overheid en is bang dat fans die kaartjes gekocht hebben alsnog naar het circuit zullen gaan komen: "Het spijt ons heel erg dat we nu dat we door de beslissing in de problemen gekomen zijn. De gouverneur van Emilia Romagna heeft vandaag met de Minister van Volksgezondheid gepraat, maar ze hebben uitzonderingen op het bevel geweigerd. Het is niet makkelijk om aan de fans uit te leggen dat de overheid in zo'n korte tijd van mening veranderd is."

"Nog geen week geleden bevestigden ze dat we fans aan de baan mochten hebben. Dus we gingen verder met de organisatie, alles wat we aan het voorbereiden waren. We hebben een hoop geld uitgegeven alleen maar om klaar te zijn voor deze kans. Het is laat, nog maar vier dagen tot het evenement, dus het is een hele korte tijd om mensen te vertellen dat ze niet meer welkom zijn. Nu moeten we de toeschouwers gaan uitleggen dat er geen twijfel bestaat dat we de tickets terug zullen betalen. We zullen zeker wat problemen gaan ervaren met mensen die naar binnen gaan proberen te komen. Ze hebben een ticket gekocht en begrijpen niet waarom ze nu geweerd worden."

Formule 1
  • Scuderia AlphaTauri