'Europese F1-races gaan weer om 14:00 starten'

Liberty Media krabbelt terug: de starttijden van Europese Grand Prix gaan terug naar het oude format. Starten om 15:10 leverde uiteindelijk niets op.

'Europese F1-races gaan weer om 14:00 starten'

Sinds de overname door Amerikaanse mediagigant Liberty Media in 2018 kent de Formule 1 latere starttijden voor de traditionele races in Europa. Dat betekende dat de lichten pas uitgingen om 15:10.

Liberty was er namelijk van overtuigd dat het merendeel van de TV-zenders precies klokslag 14:00 aan hun uitzending begonnen, waardoor het publiek zonder pardon de race ingegooid werd. De tien minuten extra zouden zenders de tijd moeten geven om een voorbeschouwing te kunnen doen.

Het idee om een uur later te starten was echter meer bedoeld om de sport aantrekkelijker te maken voor de Amerikaanse TV, waar de Formule 1 nog een flink marktaandeel kan winnen.

Klopt niks van

Na drie seizoenen is Liberty er eindelijk achter dat de nieuwe formule helemaal niet werkt. Vrijwel alle TV-zenders begonnen sowieso al ruim voor de race met voorbeschouwingen en hadden door de wijziging opeens tien minuten extra om te vullen. Daarbij legde het meer druk op de teams door ze minder tijd te geven om na de race in te pakken. Het extra loze uurtje voor de Grand Prix was daarbij ook niet populair.

Draai maar weer terug

Blijkbaar bleef het gehoopte extra Amerikaanse publiek ook weg, want Liberty is volgens Autosport van plan om alles weer terug te draaien. De Europese races zullen in 2021 naar alle waarschijnlijkheid weer om 14:00 starten. Volgens de geruchtenmolen zijn alle teams al voor en zal de regel binnenkort goedgekeurd worden.

In 2021 zullen we dus een uurtje minder hebben om de kater van zaterdag kwijt te raken, maar hoeven we ook minder bang te zijn dat een paar rode vlaggen het avondeten in de weg gaan zitten. Prima dus.

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1