Onder Amerikaans management sluipt Hollywood in de Formule 1

De overname van de Formule 1 door Liberty Media bracht op vele vlakken grote vooruitgang: met de beelden werd liberaler omgesprongen, en er kwam eindelijk social media-presence. Van het nieuwste Amerikaanse plannetje worden we minder enthousiast.

Zeg wat je wilt van Amerikanen: ze weten wel een grootse show neer te zetten. Bij de GP van Austin in 2017 werd onder het nieuwe Liberty Media-management boksringpresentator Michael Buffer ingevlogen om alle coureurs met veel poespas een entree te geven. Hierbij werd Daniil Kvyat 'the torpedo' genoemd (vond 'ie vast niet leuk), en Daniel Ricciardo kreeg de door Bill Burr bedachte nick 'Ricky Rocket' opgespeld. 

Daarnaast werd de F1 in het post-Ecclestone-tijdperk ein-de-lijk een beetje uit de oude mannen-zone getrokken, door de sport tractie te geven op Facebook en Instagram, maar vooral op Youtube. Niet alleen kunnen we in een weekend samenvattingen van de kwalificaties en de races bekijken, ook onboards, een compilatie van teamradio-fragmenten, eindejaarscompilaties en natuurlijk de door Will Buxton gepresenteerde paddock pass-serie sieren het Youtube-kanaal, dat inmiddels over de 2 miljoen abonnees is. En voor betalende kijkers is er F1 TV Pro. Allemaal broodnodige vernieuwing en verjonging. Maar Liberty Media slaat de plank soms ook behoorlijk mis.

De momenten waarop de Amerikaanse eigenaar wat ons betreft te ver doordraaft, kenmerken zich door een poging om tijdens of direct rondom de race met allemaal irrelevante afleiding te komen. We noemen een al even zoetsappige als tenenkrommende radioboodschap van het zoontje van Felipe Massa in diens afscheidsrace. Op dat soort ingestudeerde feel-good bagger zit geen enkele F1-fan te wachten. Laat dat lekker op het Viva-forum. Niet dat we 'externe' radioboodschappen helemaal willen afschieten: de banter tussen Jenson Button en de Indycar-rijdende Fernando Alonso tijdens Monaco 2017 ("I'm gonna pee in your seat") was gewoon grappig. De op Bad Boys geïnspireerde cool black guy talk van Will Smith (64) over Lewis Hamiltons teamradio bij het veiligstellen van zijn vijfde titel in Mexico konden we dan weer missen als kiespijn.

En nu we toch over Smith hebben: een paar races later was de frisse prins van Bel-Air zeer (irritant) aanwezig tijdens de seizoensafsluiter in Abu Dhabi. Dit had van ons absoluut niet gehoeven. De racers, niet het opgeblazen ego van de Hollywood-sterren, horen centraal te staan rondom het hoofdevenement.

Dat Liberty Media hierover een andere mening is toegedaan, is duidelijk. De Yanks houden het niet bij een eenmalig optreden van een Hollywood-ster, ze gaan er vol mee door. Vanaf 2020 wordt er een “global broadcast entertainment platform” gelanceerd, met “A-list celebrity guests”. Denk aan nog meer "celebrity guest appearances, pre-filmed stunts” en live muziekoptredens. We houden ons hart vast... Kennelijk is dit de succesformule om de jeugd en/of de Amerikaanse consument bij de F1 te betrekken. How do you do, fellow kids?

Mocht u nu zeggen 'jamaar celebs bij de F1 is niet nieuw, dat zien we al tien, twintig jaar'. Dat klopt inderdaad, maar dit beperkte zich altijd tot een paar seconden airtime pakken op de grid in Monaco, of een verblijf in de pitbox van een uitnodigend team tijdens de race. Ook hier kregen we dan af en toe een shot van een celeb gevoerd, en dat was het. Dit is wel even wat anders dan iemand die pontificaal met een vlag op de grid staat te zwaaien, of een teamradio volblèrt.