California Highway Patrol stuurt laatste oldschool politiewagens met pensioen

Het gezicht van Hollywood mag eindelijk achter de geraniums gaan zitten. De California Highway Patrol neemt afscheid van de laatste P71 Police Interceptors.

California Highway Patrol stuurt laatste oldschool politiewagens met pensioen

De Ford Crown Victoria. Voor velen een obscure naam, maar zeker geen onbekende vorm. Vooral de tweede generatie die in 1996 gelanceerd werd is wereldwijd bekend geworden door aanwezigheid in de honderden films, tv-series en videoclips.

Een blik op Internet Movie Car Database geeft al een kleine 149 pagina's aan resultaten. Het P71 Police Interceptor-pakket met meer vermogen, sterkere vering en verbeterde koeling vond gretig aftrek bij politiekorpsen in heel Noord-Amerika en was meer dan twintig jaar lang niet uit het straatbeeld weg te denken.

Oud werkpaard

Als patrouillewagen was de auto vele malen populairder dan op de particuliere markt. Door terugvallende verkopen besloot Ford zich in 2008 exclusief te richten op het productie voor de commerciële markt. Na drie jaar was ook in deze rol de Crown Vic overbodig geworden. De dikke Ford stond nog op het Panther-platform, dat dateerde uit 1978.

In een wereld van SUVs en crossovers was er simpelweg geen ruimte meer voor een grote, achterwielaangedreven sedan met 4,6 liter V8. Ford verving de iconische police cruiser officieel met de moderne Police Interceptor Sedan en Police Interceptor Utility, gebaseerd op de Taurus en Explorer met zuinige V6.

Hardnekkig

Ford's beslissing om de productie stop te zetten viel niet bij iedereen even goed. Vooral politiekorpsen waren niet blij met de verandering, aangezien ze gewend waren geraakt aan de ruige, eenvoudige en onverwoestbare Crown Victoria.

In het laatste jaar werden massaal er extra wagens besteld in een race om een verse Crown Vic te pakken te krijgen voordat de fabriek dicht ging. Deze werden vaak gestald totdat eerdere auto's aan vervanging toe waren. Ook reserveonderdelen werden in bulk opgekocht.

Survivors

Die verzamelwoede heeft ertoe geleid dat het nog negen jaar duurde voordat California Highway Patrol eindelijk de laatste P71's bedankt voor hun diensten. De wagens hebben tien jaar lang de snelwegen rond Sacramento onder hun hoede gehad.

De dagen zijn dan helaas wel geteld voor de Crown Victoria bij de CHiPs, maar er rijdt nog steeds een aantal survivors uit 2011 rond bij andere korpsen. De tijd zal het leren hoe lang deze All-American V8 sedans het nog vol kunnen houden.

Nieuws
  • California Highway Patrol