Amerikaanse staat wil rij-instructeurs vervangen door app

In Ohio vinden ze een solide rij-opleiding door een goed opgeleide professional toch best wel onzinnig. Met een nieuw wetsvoorstel wil de staat iedereen van 21 jaar of ouder bombarderen tot rij-instructeur met een app.

Amerikaanse staat wil rij-instructeurs vervangen met app

Een goede rij-opleiding is eigenlijk toch best wel belangrijk. Een auto bestuurd door een absolute prutser kan immers in recordtempo een dodelijk wapen worden. Daarom zijn we in ons koude kikkerlandje vrij streng.

Naast een theorie-examen zit je immers tientallen uren naast een speciaal daarvoor opgeleide instructeur om ook in de praktijk de kneepjes van het vak te leren. Als ultieme verzekeringspolis heeft hij of zij bovendien de beschikking over een eigen set pedalen om in geval van nood in te kunnen grijpen. Datzelfde geldt voor het praktijkexamen.

Zelfs met al die voorzorgsmaatregelen worden er echter nog steeds brokkenpiloten de weg op gestuurd.

De andere kant

Aan de andere kant van de grote plas zijn ze echter niet zo precies. Je mag immers vanaf je zestiende al onderweg met een 2.5 ton zware V8 pickup. In de staat Ohio kun je na een theorie-examen en acht lesuren al een praktijkexamen doen.

Dat doen je trouwens in je eigen auto. Het examen bestaat ruwweg uit een rondje om de kerk en een 'manoeuvreeroefening' rond wat pionnen op een parkeerplaats.

'Daar is een app voor'

Volgens de lokale overheid is de weg naar een rijbewijs echter nog niet simpel genoeg. Met de ondersteuning van lokale verzekeraar Grange Insurance hebben drie leden van de Ohio House of Representatives een wetsvoorstel naar voren geschoven om ook de gecertificeerde rij-instructeur uit het proces te schrappen.

In plaats van een getrainde instructeur met minimaal 60 uur aan ervaring willen de leden het lot van nieuwe bestuurders over gaan laten aan een app. Het programma moet elke rijbewijshouder van 21 jaar en ouder zomaar tot gekwalificeerde rij-instructeur gaan bombarderen.

Chronisch tekort

Het voorstel kan gelukkig rekenen op de nodige kritiek. Een app op je telefoon kan je natuurlijk niet zomaar een echte instructeur maken. Volgens voorstander Roy Klopfenstein is het echter de ideale manier om de vertragingen in het systeem op te lossen. Ohio kampt namelijk met een chronisch tekort aan instructeurs.

De nieuwe wet is voorgelegd aan het House of Representatives en de Ohio State Senate, en moet dus nog beoordeeld worden. Of het idee een kans van slagen heeft durven we niet te zeggen.

Achtergrond
  • NL Beeld / Regiofotografie, NL Beeld / DCI Media, Pexels