Na de chaos van Monza dachten we dat het niet gekker kon, maar de Grand Prix van Toscane op Mugello bewees het tegendeel. Een eigenaardige crash bij de herstart en de gevaarlijke klapband van Lance Stroll zorgden uiteindelijk voor twee rode vlag situaties.
Rode vlaggen zijn een zeldzaamheid in de Formule 1, maar twee is al helemaal een unicum. In de 70-jarige geschiedenis van de koningsklasse van de autosport is het sinds dit weekend zeven keer voorgekomen. We kijken terug naar die zes andere Grands Prix die het net zo bont maakten.
1. Grand Prix van Belgie, Zolder, 1981
Eerste rode vlag
De Belgische Grand Prix op de smalle en krappe Omloop van Terlaemen werd gekenmerkt door incidenten met monteurs. Op de zaterdag strompelde Osella monteur Giovanni Amadeo van de pit muur af en werd geraakt door de Williams van Carlos Reutemann. Amadeo brak zijn schedel en overleed die maandag.
Het incident was de aanleiding voor een protest vlak voor de start van de race, waaraan de monteurs van alle teams en verscheidene coureurs meededen. Als gevolg hiervan waren een aantal auto's op de grid compleet leeg op het moment dat de opwarmronde gestart werd. Nelson Piquet mistte bij de grid zijn box en werd op een tweede opwarmronde gestuurd. De rest van de grid moest echter blijven staan.
Omdat de auto's te heet begonnen te worden en de start waarschijnlijk afgebroken zou worden deed een aantal coureurs de motor uit om deze te beschermen. Zo ook Arrows-coureur Riccardo Patrese. De race werd echter gewoon gestart toen Piquet achteraan aangesloten was. Patrese realiseerde zich wat er gebeurde en probeerde met wilde gebaren duidelijk te maken dat de start afgebroken moest worden. Zijn monteur Dave Luckett sprong de pit muur over om de Arrows te starten.
Niemand bij race control leek dit te merken en de race ging gewoon van start. Terwijl hij achter Patrese's auto stond werd Luckett geraakt door de andere Arrows van Siegfried Stohr. Lucket brak een been en liep diepe sneden op maar overleefde wonderwel het incident. De race werd pas afgevlagd toen boze marshals de baan op renden om het veld af te remmen. De gehavende Arrows stonden nog steeds op de grid.
Tweede rode vlag
Na 54 van de 70 ronden begon het te stormen. Stromende regen maakte racen onmogelijk en de rode vlag werd opnieuw gezwaaid. Er werd geen poging ondernomen voor een herstart.
2. Grand Prix van Oostenrijk, Osterreichring, 1987
De laatste race op wat we nu kennen als de Red Bull Ring was het toneel van twee enorme startcrashes. Er was al vaker geklaagd over het gevaarlijk smalle rechte stuk, maar de incidenten in 1987 betekenden het doodvonnis voor de spectaculaire baan in de Styrische bergen.
Eerste rode vlag
Huidige F1-commentator Martin Brundle was de aanleiding voor een kettingbotsing bij de start. Zijn Zakspeed knalde de baan over en de pitmuur in, terwijl erachter de Tyrrells van Jonathan Palmer en Phillippe Streiff in elkaar haakten. Piercarlo Ghinzani was het vierde slachtoffer in zijn Ligier.
Tweede rode vlag
Reserve-auto's bestonden nog in 1987, dus de complete grid kwam weer aan de start voor de tweede poging. Nigel Mansell's Williams kwam echter niet goed weg met koppelingsproblemen. Het accordeon-effect dat volge achter hem zorgde voor een massacrash waarbij de helft van de grid betrokken was. Bij de derde start was echter alleen Phillippe Streiff afwezig aangezien Tyrrell's auto's op waren.
3. Grand Prix van Portugal, Estoril, 1988
Weer waren twee startcrashes de veroorzakers van de dubbele rode vlag. De beruchte brokkenpiloot Andrea de Cesaris was betrokken bij beide incidenten.
Eerste rode vlag
Andrea de Cesaris liet zijn Rial afslaan, wat een gevaarlijke situatie creëerde. De race werd prompt afgebroken.
Tweede rode vlag
De tweede start viel in het water toen Derek Warwick op zijn beurt zijn auto liet afslaan. De Arrows werd vrijwel meteen geraakt door De Cesaris, gevolgd door Luis Perez-Sala in een Minardi en Satoru Nakajima in een Lotus.
4. Grand Prix van Belgie, Spa-Francorchamps, 1990.
De tweede keer dat Belgie op dit lijstje voorkomt, dit keer op de bekende baan van Spa-Francorchamps. Zware crashes op de openingsronde zorgen ervoor dat de race twee keer stilgelegd werd.
Eerste rode vlag
Satoru Nakajima, tegen die tijd in een Tyrrell, knalde tegen de Brabham van Stefano Modena aan. De gehavende wagens kwamen op een gevaarlijke plek terecht en de race werd afgebroken.
Tweede rode vlag
Paolo Barilla verloor de controle over zijn Minardi in de bloedsnelle Eau Rouge/Raidillion combinatie en ging hard de muur in. Het puin van de crash maakte het onmogelijk om door te gaan met de race.
5. Grand Prix van Japan, Suzuka, 2014
Een inktzwarte race vanwege het noodlottige incident met Marussia-coureur Jules Bianchi. De race kwam vlak na de tyfoon. Phanfone, waardoor Suzuka praktisch overstroomd was. Er werd gestart achter de safety car, zonder opwarmronde.
Eerste rode vlag
Een overspoelde baan en nog steeds hevige regen zorgden voor extreem moeilijke omstandigheden. Marcus Ericsson's Caterham spinde het gravel in bij de laatste bocht, maar werd door de marshals de baan weer opgeduwd. Na twee ronden vond race control het te riskant om verder te gaan en werd de rode vlag naar buiten gebracht.
Tweede rode vlag
Na 36 ronden begon zware regenval Suzuka opnieuw te teisteren. Zes ronden later klapte de Sauber van Adrian Sutil bij de Dunlop Curve de bandenstapel in als gevolg van aquaplaining. Een dubbele gele vlag werd gezwaaid en de safety car bleef binnen. Een tractor reed de gravel trap in om de Sauber weg te halen. Niet veel later verloor Jules Bianchi op hetzelfde punt de controle. De race werd opnieuw afgebroken.
6. Grand Prix van Brazilie, Interlagos, 2016.
Voor ons Nederlanders een legendarische race door de opmars van een ontketende Max Verstappen in de laatste zestien ronden. Wat we achteraf vaak vergeten is dat we erg lang moesten wachten tot dat moment.
Eerste rode vlag
De race begon net als Japan 2014 voorzichtig onder de safety car. Na een aantal ronden werd er toch gestart. Rijders klaagden over een gebrek aan grip en zicht maar het duurde tot rond 21 voordat de race afgebroken werd. De Ferrari van Kimi Raikkonen vloog op het rechte stuk linksaf de muur in. Debris on track en de nog steeds hevige reden waren aanleiding voor de rode vlag.
Tweede rode vlag
Na lang wachten volgde er een herstart achter de safety car. De pret duurde echter maar zeven ronden. Het weer sloeg om en een tweede periode van hevige regen brak de race opnieuw af.
- Haas F1