'Terugkeer Afrika prioriteit voor Formule 1'

Na 28 jaar wil de Formule 1 een terugkeer maken op het Afrikaanse continent. Er zouden meerdere landen geinteresseerd zijn.

'Terugkeer Afrika prioriteit voor Formule 1'

De Formule 1 klopt zich graag op de borst met de titel als de top van de autosport. Het wereldkampioenschap waarbij alle andere verbleken. Met die titel zou je mogen verwachten dat de F1 op elk groot continent zou racen. Dat is echter al bijna drie decennia niet het geval. We moeten terug naar de tijden van Senna, Schumacher en Prost in 1993 om de laatste Grand Prix verreden op Afrikaans grondgebied te vinden.

Maatschappelijk bewust

Als het aan Global Director of Race Promotion Chloe Targett-Adams ligt komt daar in de nabije toekomst verandering in. Als onderdeel van Liberty Media's strategie staat het Afrikaanse continent gezien als een absolute prioriteit voor de sport.

De wens van Sir Lewis Hamilton lijkt daarmee in vervulling te gaan. In een interview voor hoofdsponsor Petronas afgelopen juli gaf Hamilton aan Afrika als de beste locatie te zien voor een nieuwe Grand Prix: “Het is zo'n belangrijke plek om naar terug te gaan. Op dit moment gaat de Formule 1 naar landen en laat niet veel achter, als er al wat achterblijft. De F1 moet een sport worden die naar plekken gaat en iets achterlaat dat de lokale gemeenschappen echt kan helpen. Ik denk dat we de aandacht weer op Afrika moeten richten en moeten laten zien wat voor een mooie plek het is. Dat is de meest belangrijke plek waar we heen moeten gaan. [De Grand Prix] moet worden gehouden waar het niet alleen maar om geld gaat. Het gaat om mensen. In de zakenwereld is dat niet altijd het geval."

Eensch met Lewis

Chloe Targett-Adams sluit zich volledig aan bij de woorden van Sir Lewis: "Ik ben het volledig eens met Lewis, Afrika is een continent waar we niet rijden, en dat is gewoon verkeerd. Het is ergens waar we heel erg graag heen willen, het is een prioriteit. We zijn al een paar jaar in gesprek met mogelijke partners. En we hopen dat we daar een race kunnen realiseren."

Kyalami

Afgezien van stratencircuits bied Afrika weinig mogelijkheden voor Grand Prix arena's. De meest voor de hand liggende kandidaat is Kyalami in Zuid Afrika. Van 1967 tot 1985 werd de Grand Prix van Zuid Afrika verreden op het circuit. Om politieke redenen werd de race in 1986 geschrapt, tot het einde van de apartheid in 1991.

In 1992 was Kyalami in flink gewijzigde vorm terug, maar de kosten bleken te hoog om door te gaan na 1993. Die kosten zijn tegenwoordig niet lager, maar als FIA Grade 2 circuit is Kyalami de enige baan die in de buurt komt van de Grade 1-classificatie die de Formule 1 vereist. Tegenwoordig is het circuit in handen van Porsche Zuid-Afrika.

Marokko

Naast Zuid-Afrika wordt Marokko genoemd als een mogelijk gastland voor een Afrikaanse race. Het land heeft geen geschikt circuit, maar wel F1-historie. In 1958 won de legendarische Sir Stirling Moss op het Ain-Diab stratencircuit de Grand Prix van Marokko. Het bleef echter bij die ene race.

Wat Liberty precies van plan zou zijn met Marokko is niet bekend. Het bouwen van een permanent circuit gaat waarschijnlijk te ver, waardoor een stratencircuit aannemelijker lijkt. Het bizar smalle Formule E en WTCR-circuit in Marrakesh lijkt echter niet geschikt voor moderne F1-wagens.

VS, Vietnam

Het grootste probleem voor de toevoeging van een Afrikaanse race is de gigantische kalender waar de Formule 1 tegenwoordig mee werkt. Voor 2021 staan er 23 Grand Prix op de agenda, een record. Ondanks dat grote aantal is de Formule 1 nog niet klaar met de uitbreiding van zijn invloed.

Naast Afrika wil Liberty Media nog steeds de geplaagde race in Vietnam behouden, een nieuw circuit in Saoedi Arabië bouwen en een extra Grand Prix organiseren in de Verenigde Staten. Om nieuwe races ruimte te geven stelt Targett-Adams daarom voor om bestaande circuits te laten rouleren met nieuwe circuits. Welke dat dan zouden zijn durft ze nog niet te zeggen.