Goed nieuws. De F1 gaat niet naar Long Beach

We weten dat F1-eigenaar Liberty Media graag meer wedstrijden in de Verenigde Staten ziet verschijnen. Ondanks de F1-geschiedenis zal Long Beach in ieder geval niet op de kalender zal verschijnen. De gemeente ziet het niet zitten.

Het stratencircuit in Long Beach is elk jaar een vaste prik op de IndyCar-agenda, maar dat contract loopt volgend jaar af. Reden genoeg voor de gemeente om eens te kijken of een Formule 1-race in de badplaats onder Los Angeles mogelijk is. 

Waar het op kapot gelopen is, weten we niet, maar de gemeenteraad wees na een onderzoek van een consultant de F1-optie van de hand en stemde unaniem voor een nieuw meerjarig contract met de IndyCar. "That means that there will be a continuation of the Verizon IndyCar Series as well as all of the accompanying events that have become such an attractive part of the Toyota Grand Prix of Long Beach weekend for many years to come", zo jubelt de voorzitter van de Grand Prix Association of Long Beach.

Ondanks dat de F1 andere locaties moet zoeken in de US of Autosport, is dit ook goed nieuws voor de sport. Hoewel een zonnige stratenrace langs met bikinibabes gevulde stranden in eerste instantie best aanlokkelijk klinkt, is het misschien niet zo'n goed idee. Het laatste wat de sport tenslotte nodig heeft is nog een te smal en te hobbelig stratencircuit waar het moeilijk is om in te halen. Je loopt een groot risico dat je dan weer naar een saaie optocht zit te kijken. De Formule 1 is meer gebaat bij een goed en technisch circuit dat is ontworpen met meerdere inhaalpunten in gedachten. 

En dat uitzicht in Long Beach valt ook tegen. Dankzij de torenhoge veiligheidshekken en betonnen muren lijkt de race zich eerder op de binnenplaats van een gevangenis dan in een bruisende stad af te spelen. Het gebrek aan iconische hoogbouw in de achtergrond helpt daar ook niet bij. In dat opzicht is een race in New York een betere optie.