Vanwall komt terug met Stirling Moss' titelwinnaar uit 1958

De illustere Vanwall naam wordt nieuw leven ingeblazen voor de creatie van zes nieuwe exemplaren van de VW5. De auto is het eerste Britse ontwerp dat ooit een Grand Prix won en de eerste auto die het constructeurskampioenschap verzilverde.

Vanwall komt terug met Stirling Moss' titelwinnaar uit 1958

Na Lister en Brabham is er een derde Brits racemerk opgestaan uit de dood. Tony Vandervell's Vanwall operatie werd eind jaren vijftig legendarisch door als enige Britse merk tegenstand te bieden aan de machtige Ferrari's en Maserati's in de Formule 1.

Het merk was na ERA en BRM het derde Britse bedrijf dat zijn zinnen gezet had op de ultieme glorie aan de top van de autosport.

Grand Prix

Met de door Colin Chapman en Frank Costin ontworpen VW5 van 1957 kwam die belofte eindelijk uit. Stirling Moss won de Grand Prix van Groot Brittannië op Aintree ondanks dat zijn auto over begon te slaan.

Teamgenoot Tony Brooks, die nog aan het herstellen was van een eerdere crash, gaf zijn goedwerkende VW5 aan Moss en stapte over in de slecht lopende auto van Stirling.

Moss pakte de leiding terug en won de race, maar deelde de overwinning en de punten met Brooks vanwege de switch. Zo had het Britse merk met twee Britse coureurs de eerste Britse Grand Prix overwinning te pakken.

Constructeurstitel

Stirling Moss won in 1957 nog twee keer, maar de echte zegetocht begon met de verbeterde VW5 in 1958. Moss en Tony Brooks wonnen beide drie races en pakten daarmee de allereerste constructeurstitel. De droom om de Italianen te snel af te zijn was uitgekomen.

Stirling Moss greep echter naast de rijderstitel nadat hij geholpen had rivaal Mike Hawthorn vrij te spreken voor in de rijrichting aanlopen van zijn Ferrari in Portugal. Die gentleman-actie leidde ertoe dat Hawthorn met een enkele punt verschil als eerste Brit de titel kon pakken. Stirling Moss zou nooit weer zo dichtbij komen.

"Vanwall has a unique place in our racing history. It was built specifically to beat what founder Tony Vandervell always referred to as ‘the red cars’, and its success showed the British how to win. Before Vanwall, we were always first of the losers. After Vanwall, we became perennial winners.”

Iain Sanderson.

VW5

De reproductie van de VW5 is het idee van marketing koning en offshore powerboat-racer Iain Sanderson, die de rechten op de Vanwall naam overkocht van het Duitse automotive bedrijf Mahle.

De auto's zullen dezelfde 2,5 liter twin cam viercilinders krijgen als het origineel en zullen goed zijn voor ongeveer 270 pk. Met een gewicht van rond de 640 kilo is dat nog steeds aardig veel. Helemaal als je bedenkt dat de auto rondom trommelremmen heeft.

Flinke som

De auto's zullen gebouwd worden door specialisten Hall & Hall, gevestigd in Lincolnshire. Het bedrijf heeft uitgebreide ervaring met de overlevende originele Vanwalls. Alle wagens worden volgens de originele blauwdrukken nagemaakt en zullen volledig raceklaar zijn.

Het zesde exemplaar wordt daarom ook gehouden door Vanwall als onderdeel van het Vanwall Historic Racing Team. De overige vijf zijn te koop voor een prijsje rond de 1.65 miljoen pond, omgerekend ongeveer 18.2 miljoen euro. Sanderson zegt al twee verkocht te hebben.

De toekomst?

Volgens Iain Sanderson gaat het niet blijven bij een paar peperdure retrosnoepjes. Hij wil gaan bekijken hoe de Vanwall naam met zijn historie en reputatie voor innovatie vertaald zou kunnen worden naar een geschikt voertuig voor 2020 en verder. Concrete plannen zijn er echter nog niet.

Nieuws
  • Vanwall