Formule 1: 'Snelste rondje? dat verdient een extra punt'

Op de valreep van het nieuwe seizoen heeft de Formule 1 nog een nieuwe regel aangenomen. Vanaf nu kunnen de heren racers een extra punt verdienen door de snelste ronde op hun naam te zetten. Maar niet als je Kubica heet.

Eerder meldden we nog dat de Formule 1 voornemens was om de rijders van het snelste rondje van de GP een extra punt uit te delen. Dat zou wat extra leven in de brouwerij moeten brengen. Nu blijkt dat die regel door de hoge heren is goedgekeurd, maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan.

In de Formule E deelt men al langer punten uit aan de snelste zoemer van de dag, maar in de Formule 1 gaat het iets anders werken. In de zoemcup kan namelijk iedereen een punt krijgen als hij hard genoeg strijkt, maar een Formule 1-coureur moet minimaal in de top tien eindigen voordat hij een extra punt krijgt. De reden hiervoor is om totale chaos in de laatste rondes te voorkomen. Langzamere teams zouden dan namelijk met een bijna lege tank nog even verse banden kunnen halen om vervolgens een supersnelle ronde over het circuit te klappen. De regel is dus jammer voor Robert Kubica, maar mooi voor Max Verstappen.

Overigens is de regel niet helemaal nieuw, want de Formule 1 maakte er al gebruik van in de jaren 1950 -1959. Toen had het eenmaal impact op het kampioenschap toen Mike Hawthorn Stirling Moss net van de eerste plaats tikte.