Brabham BT62R komt Ferrari's pesten

De BT62 gaat als BT62R officieel de weg op. Geen supercar is veilig.
@media (max-width: 679px){#fig-6481c0da0fc3e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6481c0da0fc3e img{#fig-6481c0da0fc3e img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6481c0da0fc3e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6481c0da0fc3e img{#fig-6481c0da0fc3e img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6481c0da0fc3e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6481c0da0fc3e img{#fig-6481c0da0fc3e img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6481c0da0fc3e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6481c0da0fc3e img{#fig-6481c0da0fc3e img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Brabham BT62R komt Ferrari's pesten

Na twee jaar stoeien met track day en race-versies komt Brabham Automotive eindelijk met een wapen voor op straat. De agressieve en bloedsnelle BT62 wordt vanaf vandaag ook verkocht aan mensen die gewoon even naar de supermarkt willen. De "R" in BT62R staat namelijk niet voor Race, maar voor Road.

De BT62 werd in 2018 gelanceerd als onderdeel van de revival van Motor Racing Developments Limited, beter bekend als Brabham. De legendarische racewagenfabrikant werd in 1960 opgericht door Jack Brabham, die in 1966 als enige coureur de wereldtitel won met een auto met zijn eigen naam. Zoon David wilde verder bouwen op dit roemruchte verleden met de BT62. Na het aanbieden van een prijzige conversie, is er nu eindelijk een startklare Brabham.

Gedempte bruut

De Track en Competition versies van de BT62 staan bekend om hun oorverdovende geluid. Voor de R is de thunder from down under echter getemd om bloedende trommelvliezen te voorkomen tijdens een ritje naar de bouwmarkt. De natuurlijk ademende 5.4L V8 is verder grotendeels onveranderd gebleven en levert nog steeds 700 pk. Het vermogen bereikt de achterwielen via een sequentiële zesbak van Holinger, die voor het gemak afgesteld is op straatgebruik door andere verhoudingen en de optie om een traditionele koppeling te gebruiken in de file.

Ook aan de binnenkant is aan comfort gedacht. Naast extra hitte- en geluidsisolatie heeft u namelijk de keuze uit luxe leer of alcantara bekleding. Daarnaast zijn voorruitverwarming en airconditioning standaard. Verschillende opbergvakjes en bredere stoelen moeten de BT62R een beetje praktischer maken. Het digitale dash heeft een meer gebruiksvriendelijke layout gekregen, maar kan met een druk op de knop terugspringen in race-modus. Desgewenst is er aan audio-systeem beschikbaar, maar daar zien wij persoonlijk het nut niet zo van in.

Beschaafde downforce

De extreme body van BT62 is verder aangepast om straatgebruik mogelijk te maken, met een herziene front splitter, diffuser, luchtinlaat en achtervleugel. Brabham heeft daarbij rekening gehouden met het behoud van zoveel mogelijk downforce om het competitie-karakter niet verloren te laten gaan.

Om dit mogelijk te maken is de ophanging versoepeld en heeft Brabham een lift-kit geïnstalleerd. Met een druk op het nieuwe digitale controlepaneel kan de auto op een hoogte van 70, 90, 110 of 130 mm gebracht worden om drempels in Vinex-wijken de baas te zijn.

Ondanks deze modificaties benadrukt Brabham dat de BT62R nog steeds een volbloed racewagen is en dat er niets te koop is dat in de buurt komt qua rijdynamiek. De aerodynamica is afgestemd op de nieuwe Goodyear Eagle F1 SuperSport banden, die volgens Brabham de beste grip en stabiliteit bieden.

Series

De BT62R is beschikbaar in twee verschillende modellijnen, "Series" genaamd. De Signature Series spitst zich toe op individualistische klanten. Samen met de koper wordt de auto voorzien van een uniek kleurenschema.

Als alternatief voor de historisch bewuste geïnteresseerde is er de Celebration Series. Deze viert de 35 overwinningen van Brabham in de Formule 1 en is daarom alleen leverbaar in de kleuren van de auto's die deze overwinningen behaalden.

Verder worden de CS-modellen aangekleed met 18-karaat gouden emblemen, een op maat gemaakt carbon interieur en het Track Pack. Het Track Pack bestaat uit alle aerodynamische onderdelen van de Track-variant, waarmee de BT62R effectief teruggebouwd kan worden voor een weekendje op het circuit.

Wordt vervolgd

Brabham zegt al meerdere orders binnen te hebben voor de BT62R. In de komende weken zullen de eerste wagens afgeleverd worden. De R is niet zomaar een speeltje voor de superrijken, aldus Brabham CEO Dan Marks: "This is a significant milestone for Brabham Automotive as we continue towards the launch of our next car, which will be a fully homologated road car. We will be making further announcements about this exciting next chapter in the coming months. For now, customers can get a taste of what it is like to drive a Brabham on the road with the BT62R.”