Max Verstappen pakt meesterlijke zege op verregend Imola

De Nederlander verbrak eindelijk de Italiaanse vloek met een bijna foutloze race.

Max Verstappen pakt meesterlijke zege op verregend Imola

De tweede moderne race op Imola begint op een flink natte baan. Door een regenbui vlak voor de Grand Prix staat het veld op de intermediate band. Bij Aston Martin heerst paniek: Vettel's achterremmen zijn aan het koken. De Duitser is uiteindelijk veroordeeld tor een start vanuit de pits. Charles Leclerc bewijst al op de formatieronde hoe glad het is op Imola. De Ferrari raakt van de baan bij Acque Minerali en valt ver terug. Gelukkig voor de Monegask kan hij voordat het veld bij de grid is zijn vierde plek weer innemen.

Start

Bij het uit gaan van de rode lichten is Max Verstappen enorm goed weg. Terwijl Lewis Hamilton zich druk maakt om Sergio Perez op rechts komt de Nederlander langszij aan de linkerkant. Hamilton had de Red Bull daar duidelijk niet verwacht, maar houdt vol aan de buitenkant van de Tamburello chicane.

Verstappen heeft de neus echter vooraan en laat hem staan. Hamilton moet opgeven en knalt hard over de verhoogde sausage kerbs. De voorvleugel van de Mercedes kan dat niet waarderen en verliest een van de elementen.Verstappen pakt de leiding voor Hamilton en Perez, die het rustig aan doet. Carlos Sainz herhaalt het trucje van zijn teamgenoot bij Acque Minerali en verliest een hoop tijd, maar hij komt er beter vanaf dan Nicholas Latifi.

Latifi vs Mazepin

De Canadees parkeert zijn Williams op hetzelfde punt naast de baan na een halve spin. Latifi heeft de Williams aan de praat gehouden, maar maakt een cruciale fout als hij de baan weer op stuurt. Daar rijdt namelijk allemansvriend Nikita Mazepin al. Zonder te kijken stuurt Latifi bruut naar links in de aanloop naar de Variante Alta, waardoor de Haas hem rechtsaf de muur in gooit.

De Williams wordt prompt afgeschreven en strooit carbonsplinters in het rond. De wedstrijdleiding roept een safety car uit. De top 10 is op dat moment Verstappen, Hamilton, Leclerc, Perez, Ricciardo, Gasly, Stroll, Sainz, Norris en Bottas. Een replay verklaart waarom Perez teruggezakt is: hij verloor de achterkant bij het uitkomen van de Variante Alta.

Safety Car

Zelfs achter de safety car blijven de coureurs voor spektakel zorgen. We zien Mick Schumacher's Haas opeens midden op de baan staan bij de pit exit, zonder neus. De Duitse rookie blijkt een Grosjean gedaan te hebben bij het opwarmen van zijn banden op het rechte stuk. Schumacher schiet zichzelf in beide voeten doordat zijn voorvleugel aan het eind van de pitsstraat terecht komt. Hierdoor wordt de pitsstraat gesloten en kan hij geen nieuwe neus halen.

Mick is niet de enige die het achter de safety car verknalt. Bij het uitkomen van de Piratella bocht schiet Sergio Perez van de baan. Daardoor verliest hij twee plekken, maar de Mexicaan pakt P4 doodleuk terug. Die beslissing komt hem duur te staan. Doelbewust inhalen achter de safety car is namelijk ten strengste verboden. Een penalty is op dat moment een garantie geworden. De stewards starten alvast hun onderzoek. Na zes ronden safety car gaat het weer los.

Herstart

Verstappen leidt het veld het rechte stuk op en krijgt vrijwel meteen bezoek van de Mercedes achter hem. Max stopt Lewis echter mooi af, waardoor Hamilton in de klauwen van Charles Leclerc gedreven wordt. Lewis lijkt het dan moeilijk te hebben met de beschadigde voorvleugel en gaat op verschillende punten wijd. Dat geeft de Ferrari de kans om aan te haken. Een echte vuist maken kan Leclerc echter niet.

Full wet file

In het middenveld is het dringen geblazen achter de AlphaTauri van Pierre Gasly. De Fransman staat op de full wet band, een compound waarvan Mick Schumacher al bewezen had dat -ie niet werkte. Op een drogende baan zijn de full wets zo goed als waardeloos. Er vormt een flinke file achter de AT01, die acht seconden per ronde aan het verliezen is. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Pierre op zal moeten geven en andere banden zal moeten halen. Het team probeert hem hoop in te spreken door te melden dat er meer regen op komst is.

Hamilton vs Verstappen

Terwijl Perez klaagt over vibraties in zijn stuur beginnen Verstappen en Hamilton aan een titanenstrijd. Lewis lijkt zich herpakt te hebben na het avontuur bij Tamburello. Elf ronden na dat incident zet de Brit de snelste ronde. Verstappen en Hamilton beginnen snelste rondes uit te wisselen, terwijl het gat stabiel blijft op rond de vijf seconden.

Beide mannen lijken hun pace te controleren in de voorbereiding op een overstap naar de slicks. Verstappen vraagt zijn engineer te letten op andere teams die als eerste naar de slicks gaan. Even later meldt Max dat zijn auto meer begint te glijden, maar dat het nog te vroeg is voor slicks. De afstand naar Hamilton is dan nog altijd vijf seconden. Na 20 ronden is de volgorde VER, HAM, LEC, PER, NOR, RIC, SAI, STR, BOT, RUS, RAI , GIO, TSU, VET, OCO, ALO, MSC, GAS, MAZ.

Drogende baan

Op ronde 22 zien we de eerste rijder naar de slicks gaan. Sebastian Vettel komt binnen voor een setje mediums. Met een verwachte eenstop-strategie is dat ook de enige juiste keuze. Vettel heeft echter nog een 10 seconden stop-go penalty aan zijn broek omdat zijn monteurs te laat klaar waren bij de start. Perez kan daarover meepraten: zijn stunt achter de safety car leverde dezelfde straf op.

De overstap naar slicks lijkt steeds dichterbij te komen: de intermediates van Verstappen en Hamilton zijn zo goed als opgebrand. Dan pakt Lewis opeens een paar seconden op Max dankzij onbehulpzame achterblijvers. Hamilton rijdt er verder naartoe en zit al bijna binnen een seconde, als de Red Bull naar binnen duikt voor slicks.

Pitsstops

Sir Lewis rijdt door en krijgt van Mercedes te horen dat ie nog een extra ronde keihard moet pushen om het verschil goed te maken. Hamilton is op dat moment de snelste man op de baan. Helaas voor de zevenvoudig wereldkampioen gaat het mis in de pits: rechtsvoor gaat het wiel er niet goed op.

Een stop van vier seconden is voor Verstappen genoeg om de leiding met een flinke marge terug te pakken. Max pakt meteen de snelste ronde. Het hele veld stapt op dat moment over op medium slicks, behalve Sergio Perez, Lando Norris en de Haas coureurs. Sergio krijgt meteen zijn stop-go penalty en een nieuw stuur mee.

Hamilton blundert eraf

Na de stop gaat Hamilton op dezelfde voet verder: de Mercedes lijkt nu nog weinig last te hebben van de schade. Lewis komt steeds dichterbij aan het adres van de Red Bull, zeker wanneer de Nederlander wederom te maken krijgt met slapende achterblijvers. Verstappen heeft een halve ronde nodig om langs het groepje met Valtteri Bottas, George Russell en Nikita Mazepin te komen, maar krijgt het toch gedaan bij Tamburello.

Op dat moment klopt Hamilton aan bij George Russell. Maar Lewis is te haastig: bij het ingaan van Tosa denkt hij nog even snel binnendoor te jagen bij de Williams. Daar is het echter te nat voor zijn verse slicks. De Mercedes schiet roemloos rechtdoor het grind in. Hamilton krijgt de auto niet op tijd gedraaid en knakt de neus van de Schwarzpfeil tegen de bandenstapels.

Wat volgt is de meest paniekerige poging om een drie punt draai te doen die we ooit gezien hebben. Al snel komt Lewis erachter dat vooruit gewoon niet gaat met een bijna zes meter lange F1-auto, dus hij probeert het in zijn achteruit. Dat werkt verrassend goed: Hamilton komt als zevende weer de baan op. Toch moet hij nog naar binnen om een nieuwe neus te halen. Hij valt terug naar de negende plek, een volle ronde achter Verstappen.

Russell vs Bottas

Terwijl we de blunder van Hamilton nog maar net verwerkt hebben trakteert de regie ons op een enorme ravage bij Tamburello. Even later zien we een giftige George Russell op de zwaar gehavende Mercedes van Valtteri Bottas af stormen. De jonge Brit geeft de Fin een klap op zijn helm, waarop Valtterri zijn favoriete vinger laat zien.

Pas in de herhalingen wordt duidelijk wat er gebeurd is: Russell probeerde met DRS-assistentie de Mercedes te pakken in de aanloop naar Tamburello, maar schrok van een plotselinge stuurbeweging van Bottas. Hierdoor kwam de Williams met de rechterwielen op het natte gras en spinde de auto linksaf vol tegen de Mercedes aan. Valtteri is een beetje buiten adem, maar beide coureurs zijn ongedeerd. Omdat baan bezaaid is met plastic, schuim en carbonsplinters wordt er een rode vlag-situatie afgekondigd.

Herstart 2

Als de puin geruim is gaan we weer onderweg. In tegenstelling tot vorig jaar wordt er echter geen tweede staande start georganiseerd. Omdat de baan nog deels nat is zou dat voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Er is immers maar een echt droge lijn. Om de herstart overzichtelijker te maken mogen alle auto's die op een ronde gezet zijn hun achterstand inhalen. Fantastisch nieuws dus voor Lewis Hamilton. De top vijf is op dat moment Verstappen, Leclerc, Norris, Perez en Sainz.

Bij Rivazza gooit Max Verstappen bijna zijn race weg: de Red Bull breekt uit en moet een stukje gras meenemen. Gelukkig heeft Max de auto op tijd onder controle voor het uitkomen van de laatste bocht. Verstappen gaat onbedreigd verder na de herstart, maar Charles Leclerc wordt op zijn nummer gezet door Lando Norris. Op de zachtere band heeft de McLaren nu eenmaal sneller grip.

Intussen klimt Hamilton op naar P8 door de spin van Kimi Raikkonen op weg naar de herstart. Achter Lewis gooit Yuki Tsunoda zijn kansen op punten ook in de grindbak. De Japanner kan zijn weg echter vervolgen dankzij het opvallende rijdbare grind van Imola.

Perez stelt teleur

Rondje 38. We zien een gele neus in de grindbak bij de Villeneuve chicane. Het is Sergio Perez! De Mexicaan nam een te wijde lijn door de chicane en verloor daardoor de achterkant. Na een achterwaartse excursie in het grind kan de Mexicaan aansluiten op een teleurstellende veertiende plek. Lewis

Hamilton begint op dat moment aan zijn opmars door Lance Stroll te verschalken. Max Verstappen slaat dan een flink gat naar Norris en begint snelste rondes te klokken. Antionio Giovinazzi deed goede zaken in P9, maar moet door oververhitte achterremmen binnenkomen. De top tien is dan VER, NOR, LEC, SAI, RIC, HAM, STR, RAI, GAS, OCO.

Hamilton's opmars

Lando Norris moet gas terugnemen om zijn zachte banden te beschermen, waardoor Charles Leclerc, Carlos Sainz en Lewis Hamilton aan kunnen haken. Verstappen heeft op dat moment al zo'n tien seconden op de McLaren. Sergio Perez probeert dan nog even revanche te nemen door Sebastian Vettel buitenom te pakken in Tamburello. Daar is het echter nog nat, dus de Mexicaan mag even stuiteren over de kerbs en weer achter de Aston Martin aansluiten op plek 13.

Lando Norris moet gas terugnemen om zijn zachte banden te beschermen. Charles Leclerc, Carlos Sainz en Lewis Hamilton haken aan. Verstappen heeft op dat moment al zo'n tien seconden op de McLaren. Sergio Perez probeert dan nog even revanche te nemen door Sebastian Vettel buitenom te pakken in Tamburello. Daar is het echter nog nat, dus de Mexicaan mag even stuiteren over de kerbs en weer achter de Aston Martin aansluiten op plek 13.

Op ronde 49 heeft Hamilton het gaat naar Sainz eindelijk gedicht. Met DRS probeert hij het op dezelfde plek als Perez, met een vergelijkbaar resultaat. De Spanjaard gooit de deur dicht en Lewis mag overnieuw beginnen. Een ronde later doet hij dat dan ook. De jacht naar Leclerc wordt meteen geopend met 13 ronden te gaan. Max Verstappen heeft op dat moment 13.3 seconden op Norris.

Norris vs Leclerc vs Hamilton


Hamilton sluit aan bij Leclerc, maar de Ferrari-rijder zit binnen DRS van de McLaren. Dat geeft Leclerc net genoeg marge om voor de Mercedes te blijven op het rechte stuk. Lando raakt een beetje gestresst van de achterblijvers, aangezien Nikita Mazepin voor hem rijdt. Even later pakt Hamilton bij zijn vierde poging eindelijk de Ferrari. Het is ongelofelijk na zijn blunder bij Tosa, maar Lewis is gewoon op koers voor een podium.

Norris is op zijn rap slijtende softs een makkelijke prooi voor Hamilton, die rap tijd goedmaakt op de McLaren. Hamilton probeer het weer bij Tamburello, maar Norris laat zich niet zomaar pakken. Wel klaagt hij op de radio dat zijn achterbanden eraan zijn. Een ronde later probeert Lewis het weer, maar Lando stopt hem op dezelfde manier af. En weer. De jonge Brit rijdt de sterren van de hemel, maar het is een strijd die hij helaas niet kan winnen. Met nog vier ronden te gaan is de Mercedes toch te sterk en kan Hamilton bij Tamburello eindelijk buitenom er voorbij.

Snelste ronde

Nu hij vrij baan heeft pakt Hamilton meteen de snelste ronde. Dat is cruciaal voor het kampioenschap, aangezien Hamilton gelijk loopt met Verstappen in het kampioenschap. De enkele punt die er in de strijd om de snelste ronde te verdienen is bepaalt de de volgorde in het klassement. Door verkeer zal het moeilijk worden voor de Nederlander om te reageren.

MazeSpin

Twee ronden voor het eind geeft Nikita Mazepin ons waar we de hele race al op zitten te wachten. Een echte MazeSpin. In de drijfnatte omstandigheden hadden we meer verwacht van de Rus die geen Rus meer mag heten, maar we mogen niet klagen. Een mooie halve pirouette in Acque Minerali voldoet prima. Bij Sky Sports zijn ook ze blij met de actie. Commentator Anthony Davidson merkt op dat Nikita ze nooit teleurstelt. Dat klopt helemaal, want ondanks de problemen van zijn teamgenoot rijdt Nikita op grote afstand als laatste rond.

1 punt

Hamilton gaat er met de snelste ronde vandoor, maar Verstappen is veel te ver weg voor de aanstormende Mercedes. Met precies 22 seconden voorsprong pakt hij zijn eerste overwinning in Italië. De Nederlander reed een foutloze race, maar Lando Norris pakt de 'Driver of the Day' titel voor zijn indrukwekkende derde plek. Sergio Perez klungelt uiteindelijk over de streep als twaalfde.

Ondanks zijn overwinning en de grove fout van Lewis Hamilton mag Max zich helaas niet leider in het kampioenschap noemen. Met slechts een enkel puntje verschil staat Sir Lewis nog steeds aan de top. Dat belooft nog wat voor het kampioenschap. Over twee weken is de volgende Grand Prix op het circuit van Portimao in Portugal.

Resultaten:

Formule 1
  • Red Bull Content Pool
  • F1 Jackman, Formula 1.